„Duelul privirilor” între Nagacevschi și Plîngău înainte de ședința CC în cazul constituționalității Legii privind statutul limbii ruse

Ilie Gulca
20/01/2021

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi și deputatul Dinu Plîngău, de la Platforma DA, își încălzesc mușchii pentru ședința de joi a Curții Constituționale în care va fi examinată constituționalitatea Legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Ministrul Nagacevschi i-a acuzat pe parlamentari de atacarea limbii ruse. De partea cealaltă, Dinu Plîngău îi acuză pe autorii acestei legi de acțiuni de divizare a societății.  

„Domnii deputați chiar cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic. Le amintesc că ei nu sunt primii ce au crezut așa. Stimați deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveți precedente suficiente. Cu voi nici nu trebuie luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.

El se declară convins că „tentativele unor politicieni iresponsabili de a diviza societatea pe criterii etnice, lingvistice nu au nicio șansă și se vor finaliza cu un eșec lamentabil”.

La rândul său, deputatul Platforma DA Dinu Plîngău a spus că legea PSRM este anticonstituțională și trebuie abrogată, invocând faptul că există suficiente argumente în acest sens. El a calificat declarațiile ministrului Nagacevschi drept „un fals mai mare decât ministerul pe care îl conduce”.

„Acordarea unui statut special egal cu limba oficială a statului prevăzută de constituție discriminează și duce la încălcarea articolului 10 din Constituție. Statul trebuie să tindă spre o mai mare coeziune între toate păturile sociale, indiferent de limbă și naționalitate. Acuzația că mergem împotriva unei minorități etnice [rușii], care constituie 4,4%, este un fals. La divizarea societății au recurs autorii acestei legi votate în două lecturi cu grave abateri”, a relevat parlamentarul.

Proiectul de lege votat de coaliția PSRM-Pentru Moldova prevede acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul Republicii Moldova la același nivel cu limba română.       

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege în cadrul ședinței din 8 decembrie. Ulterior, proiectul a fost criticat în termeni duri și de experții Centrului Național Anticorupție. Potrivit expertizei CNA, proiectul de lege constituie un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, ar putea duce la conflicte între etnii, iar implementarea lui implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat.

Ilie Gulca
20/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii