/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Deputații din patru fracțiuni spun dacă vor vota sau nu documentul care conține soluția PAS pentru provocarea anticipatelor

20 ianuarie 2021, ora 20:01

După ce a devenit cunoscut faptul că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vor să propună ca în Legislativ să fie votată o hotărâre prin care aleșii poporului își asumă politic că nu vor vota candidații la funcția de premier propuși de președinta Maia Sandu, ceea ce ar duce la provocarea dizolvării Parlamentului, am decis să aflăm de la deputați dacă vor vota un asemenea document. În timp ce socialiștii și cei de la Partidul „Șor” spun că vor lua o decizie doar după ce vor discuta acest subiect la ședințele fracțiunii, Partidul Democrat anunță că așteaptă ca magistrații Curții Constituționale se se expună asupra unor sesizări depuse de către președinta Maia Sandu, care ar schimba datele problemei. Platforma DA spune că nu vede nici o problemă în votarea acestei declarații, dar cu părere de rău „asemenea hotărâri nu generează responsabilitate”.   

Întrebat dacă deputații socialiști ar vota la următoarea ședință a Parlamentului această hotărâre, Vasile Bolea a spus că: „Partidul Socialiștilor se va întruni în ședința fracțiunii și o să decidă lucrul dat. Eu nu reprezint întregul partid politic”.

Marina Tauber, deputată Partidul „Șor”: „PAS nu ne-a propus nouă concret acest scenariu, ca eu să pot să-l comentez din numele domnului Ilan Șor, din numele platformei noastre. Eu doar acum am auzit despre acest scenariu. Ieri la emisiunea dumneavoastră, Politica Nataliei Morari, domnul Mihai Popșoi nu ne-a propus un asemenea scenariu. Noi vom discuta în cadrul ședinței platformei împreună cu domnul președinte Ilan Șor, cu toți colegii deputați și cu organizațiile noastre teritoriale această propunere. Eu nu exclud că nu o să fie nici o reacție, pentru că probabil noi nu vom găsi potrivit acest scenariu. Dar eu nu aș vrea să mă expun acum, pentru că noi nu am discutat cu colegii. După discuții noi o să venim cu comentariile mai profunde”.

Dumitru Diacov, deputat Partidul Democrat: „Este anunțată o idee mai veche. Urmează să avem un schimb de păreri cu colegii de la PAS, de la Platforma DA. Cred că într-o măsură oarecare noi o să acceptăm ideea… Eu cred că o să vină doamna președintă și o să mai fie un schimb de păreri cu grupurile parlamentare. Trebuie să așteptăm interpretarea Curții Constituționale, că mai sunt acolo careva interpretări legate de situația actuală în Parlament și numirea Guvernului. Eu cred că decizia finală va fi luată după ce se va expune Curtea la sesizarea președintei Maia Sandu ( n.r. ce ține de dreptul președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții). Asta poate schimba datele problemei”.

Alexandr Slusari, deputat Platforma DA: „Noi am primit acest proiect ieri. S-a vorbi că o să fie discuții, nu știu ce, dar nu a urmat nimic. Este bună această declarație, dar problema este că următoarea ședință a Parlamentului o să fie în februarie, iar votarea acestei declarații nu trage nici o răspundere juridică, mai ales pentru socialiștii care pot să-și schimbe părerea de trei ori pe zi. Nu văd nici o problemă pentru noi să votăm această declarație, dar cu părere de rău declarațiile în acest Parlament nu generează responsabilitate. Până la urmă, hârtia de turnesol ar fi votul sau ne-votul pentru Guvernul și prim-ministrul care va fi propus de Maia Sandu”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram