/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Peste 250 de persoane, care lucrează la Calea Ferată, vor fi concediate în următoarea lună

missing
20 ianuarie 2021, ora 21:39

Peste 250 de angajați de la Calea Ferată din Moldova vor fi concediați, în următoarea lună. Administrația Întreprinderii de Stat susține ca pandemia a afectat drastic veniturile, fiind anulate toate cursele internaționale, iar asta a determinat și reducerea cheltuielilor. Între timp, oamenii se plâng ca nu și-au primit salariile încă din luna octombrie. La rândul său, Federația Sindicatelor, care apără drepturile feroviarilor, susține ca despre disponibilizări se știa de mai mult timp și acuza statul ca nu a intervenit cu ajutor financiar.

TV8 a reușit să ia legătura cu câțiva angajați ai întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” care, sub protecția anonimatului, ne-au povestit că nu și-au primit salariile încă din luna octombrie. O femeie, care lucrează în contabilitatea instituției, susține că acest lucru se întâmplă pentru că Întreprinderea are datorii enorme.

ANGAJATĂ LA CALEA FERATĂ: „Nu sunt curse, deci nu vin nici banii. Iar cei care vin, din cauza că trebuie să mai achităm impozite, pensii, concedii, Serviciul Fiscal îi blochează și îi scot de pe conturi.”

Așa că oamenii sunt în regim de așteptare de mai multe luni, însă nimeni din administrație nu le poate spune exact, când își vor primi banii munciți.

ANGAJATĂ LA CALEA FERATĂ: „Când Fiscul deblochează conturile, repede se străduie, după posibilitate, să ne achite salariile, apoi iar blochează și iau banii pentru impozite.”

Iar o altă angajată a depoului de locomotive susține că lucrătorii sunt deja indignați și dezamăgiți la maximum, așa că nici nu mai vin la lucru.

ANGAJATĂ LA CALEA FERATĂ: „Oamenii stau acasă, nu lucrează deloc filiala. 05:32-05:38 Întreabă fetele din contabilitate în fiecare zi, numai cu telefoanele la ureche stăm.”

Într-un răspuns pentru site-ul Newsmaker, Miron Găgăuz, directorul adjunct al Întreprinderii de Stat Calea Ferată, a declarat că, pentru a reduce numărul de angajați, în decembrie a fost creată o comisie, care va disponibiliza lucrătorii, în patru etape. Astfel, urmează să fie concediate 258 de persoane, care deserveau trenurile de călători. Compania va tăia și din numărul de conductori, șefi de tren, dar și alte categorii de angajați. Federația sindicală, care apără drepturile feroviarilor, declară că această situație nu este o noutate, iar despre concedieri se știa încă din toamnă.

ION ZAPOROJAN, PREȘEDINTE AL FEDERAȚIEI SINDICALE A FEROVIARILOR: „Calea Ferată nu are surse nici salariul să-l plătească. Pe luna octombrie, la noi nu au primit încă cinci filiale din 38. Nu mai vorbesc de noiembrie și alte luni. Nu au cu ce hrăni copiii, nu au din ce să ia mâncare la lucru.”

Potrivit liderului sindical, principala cauză a scăderii drastice a veniturilor CFM este pandemia.

ION ZAPOROJAN, PREȘEDINTE AL FEDERAȚIEI SINDICALE A FEROVIARILOR: „S-au schimbat multe. Și Ucraina duce transporturile de tranzit prin Ismail, ne înconjoară, și Rusia. Tranzitul pe care îl aveam înainte, 2-3 trenuri pe zi, acum nu avem săptămâni întregi niciun tren.”

În această situație, Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat, astăzi, că cere audierea conducerii Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” și a Agenției Proprietății Publice, pentru a discuta despre reținerile salariale și concedierea în masă a angajaților de aici. La fel, ar urma să fie analizat și raportul auditului Curții de Conturi, precum și gradul de îndeplinire a recomandărilor acesteia de către conducerea Întreprinderii de Stat.

„Vrem să cunoaștem exact, care este situația financiară la una dintre cele mai mari întreprinderi de stat, ce motive reale au condus la reținerile salariale și la concedierea în masă a angajaților și dacă nu cumva se urmărește falimentarea intenționată a entității.”

Se arată în mesajul deputatului Alexandru Slusari. Potrivit unei scrisori adresate Agenției Servicii Publice, datoria acumulată de Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” se ridica la aproape 460 de milioane de lei, dintre care peste 35 de milioane pentru salariile angajaților, 10 milioane – pentru combustibil și încă 275 de milioane – pentru procurarea locomotivelor.

Totodată, s-a acumulat și o datorie la bugetul de stat în valoare de peste 23 de milioane de lei. Datoria a fost formată din cauza faptului că întreprinderea nu a plătit impozite, în octombrie și noiembrie 2020. Cu toate acestea, pierderile companiei au constituit, în 2020, peste 168 de milioane de lei. TV8 a telefonat de mai multe ori la întreprindere, pentru o reacție, însă conducerea a refuzat să discute cu noi. Și responsabilii de la Ministerul Economiei nu ne-au răspuns la telefon pentru un comentariu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram