‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCreșterea prețurilor la cereale și carburanți, analizată de Guvern

Creșterea prețurilor la cereale și carburanți, analizată de Guvern

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Grupul de lucru responsabil de analiza și monitorizarea prețurilor s-a întrunit la Guvern pentru a discuta ultimele tendințe în evoluția prețurilor la produsele social importante: medicamente, produse alimentare, cereale și produse petroliere.

La ședința, prezidată de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au participat membrii Grupului de lucru, discuțiile fiind axate pe aspectele ce țin de: mecanismul de formare a prețurilor, factorii ce determină devierile de prețuri, respectarea cadrului normativ ce reglementează mecanismul de formare a prețurilor la produsele social importante, măsurile ce se impun de a fi întreprinse.

Reprezentantul ANRE a informat despre factorii ce au influențat scumpirile produselor petroliere, menționând despre faptul că majorările sunt în concordanță cu realitățile pieței internaționale, acestea fiind condiționate de majorarea prețului de import și majorarea accizelor începând cu 1 ianuarie 2021.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a dispus crearea unui grup de experți în domeniu, pentru a analiza cadrul normativ ce stabilește modalitatea de reglementare a prețurilor și a înainta, în caz de oportunitate, propuneri de modificare a legislației pentru aplicarea metodei mai eficiente.

„Trebuie să analizăm situația din domeniu și dacă e necesar să pregătim modificări în legislație, pentru ca atât statul, cât și consumatorul să nu aibă de suferit. Consider că, majorarea cheltuielilor agenților economici în condițiile unei crize pandemice este o urmare a unui management defectuos”, a menționat Aureliu Ciocoi.

Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan a menționat că la momentul actual, instituția efectuează investigații care vizează unii operatori petrolieri.

„Chiar dacă nu avem pârghii legale suficiente, trebuie să analizăm opțiunea unei eventuale înțelegeri de cartel între companiile petroliere, care au majorat identic prețurile pentru carburanți”.

În condițiile crizei pandemice și a recoltelor scăzute din anul precedent, a fost analizată și tendința creșterii prețurilor pentru produsele de panificație și cereale. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2020, în comparație cu 2019, recolta a scăzut și respectiv, prețurile au înregistrat o creștere nesemnificativă. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a dat asigurări că se întreprind toate acțiunile pentru a menține nivelul prețurilor și a stocurilor necesare.

‹ adv ›

În acest context, organele abilitate monitorizează lunar evoluția prețurilor și cantitățile de cereale exportate.

„Este nevoie să monitorizăm săptămânal cantitățile de export, astfel încât să asigurăm în continuare securitatea alimentară a Republicii Moldova”, a conchis Aureliu Ciocoi.

Amintim că, ultima modificare a prețului la carburanți a avut loc la data de 16 ianuarie curent.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›