image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

PSRM întreabă Curtea Constituțională dacă Maia Sandu poate fi sancționată; Bolea: „Vrem să ajutăm președintele”

Socialiștii au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită judecătorilor să spună care este termenul maxim în care președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de premier după demisia Guvernului.

Totodată, cei din PSRM întreabă CC care sunt sancțiunile pentru Maia Sandu, în caz că nu înaintează un candidat la funcția de premier.

„În condițiile în care președintele țării nu acționează, perpetuând criza guvernamentală, venim cu mai multe întebări în adresa Curții, ajutând președintele în viitoarele acțiuni. Președintele țării trebuie să aibă o poziție proactivă, dar în același timp să fie un mediator, dar nu să facă jocul politic al unei fracțiuni din Parlament, al unui partid membru căruia era nu demult”, a declarat socialistul Vasile Bolea.

Socialiștii au mai întrebat Curtea dacă nedesemnarea unui candidat la funcția de premier constituie o încălcare gravă a Constituției. Totodată, sesizarea se referă și la cazul în care șeful statului refuză să înainteze a doua candidatură la funcția de premier, dacă prima desemnare a eșuat.

„Așteptăm hotărârea Curții, sperăm că va veni în cel mai scurt timp. De asemenea, sper că președintele țării va fi proactiv. Politica struțului, când avem o criză pandemică, economică și politică, nu duce la nimic bun”, a mai spus Bolea.

Amintim că, liderul PSRM, Igor Dodon, i-a înaintat președintelui Maia Sandu un ultimatum, cerându-i să desemneze un premier până pe 1 februarie, în caz contrar, socialiștii spun că vor organiza proteste în masă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: