Politică

Vaccinul anti-covid nu ne scapă de mască, ci de formele severe de boală

Chiar dacă ne-am vaccinat, va trebui să purtăm masca în continuare. Nimeni nu știe încă dacă vaccinurile anti-covid opresc și transmiterea virusului. Ceea ce este cert e că persoanele imunizate nu fac forme severe de boală și elimină virusul din organism mult mai repede decât în mod normal, spune Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford.

Dacă ne numărăm printre cei care au primit vaccinul, nu înseamnă că nu va mai trebui să purtăm mască, spune Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford. "Încă nu se cunoaște exact dacă vaccinul în sine blochează cu totul transmisia virusului. Ca să aflăm astfel de lucururi sunt necesare studii suplimentare și nu au fost făcute tocmai pentru că nu sunt etice. Noi, ca cercetători, ce putem să facem este să urmărim persoanele care au primit vaccinul și să le monitorizăm dacă dezvoltă simptome. Nu putem ști însă momentul în care ei intră în contact cu virusul. Pentru astfel de lucruri ar fi necesare studii în care voluntarii respectivi ar primi infecția". În toate studiile clinice, jumătate dintre voluntari primesc vaccinul, iar ceilalți placebo. De aici și problema etică pe care o ridică infectarea intenționată a tuturor voluntarilor. "Au fost discuții despre astfel de experimente, dar nu este niciunul în desfășurare", declară Ștefan Dascălu. El precizează că persoanele vaccinate nu fac forme severe de boală și elimină virusul din organism mult mai repede decât în mod normal,

Despre noua tulpină a SARS-COV-2, descoperită în Marea Britanie și detectată și în țara noastră, cercetătorul de la Universitatea Oxford subliniază că, fiind mult mai infecțioasă, în timp, va deveni tulpina dominantă. Vestea bună este că vaccinurile existente sunt eficiente și împotriva acesteia dar, pentru că dozele sunt puține și oamenii sunt vaccinați în etape, pentru a ține epidemia sub control va fi nevoie de noi restricții.

Decizia autorităților române de a prioritiza la vaccinare persoanele în vârstă și bolnavii cronici laolată cu personalul esențial este una justă, afirmă Ștefan Dascălu. Personele nu neapărat la risc din punct de vedere al sănătății, dar care pot contracta ușor virusul, la serviciu, trebuie imunizate tocmai pentru a reduce transmisia, explică el. În Marea Britanie, sunt imunizate mai întâi persoanele în vârstă, nu și lucrătorii din domenii cheie, având în vedere că numărul celor care trăiesc în centrele pentru bătrâni este foarte mare. Logica este aceeași: protejarea celor vulnerabili.

Potrivit lui Ștefan Dascălu, pentru atingerea imunității de turmă, calculele matematice arată că ar fi nevoie ca 70-80% din populație să se vaccineze anti-covid. Va mai dura până la atingerea acestui efect protector, mai ales că, în afară de numărul redus al dozelor disponibile, fiecare țară se confruntă cu impedimente logistice sau de acceptare a vaccinului în rândul populației.

Referitor la investigația deschisă de Norvegia în privința deceselor a 23 de bătrâni, care au primit vaccinul Pfizer/BioNtech, imunologul precizează că ar putea fi o coincidență pentru că persoanele respective erau și foarte în vârstă și foarte bolnave. Totuși, subliniază Ștefan Dascălu, "se fac anchete pentru că nu se joacă nimeni cu sănătatea oamenilor. Siguranța vaccinurilor este evaluată continuu". 

rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *