(video) PSRM, cu două sesizări la CC: Termen limită de desemnare a premierului și sancțiune pentru președintă, dacă încalcă Legea Supremă

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituțională, astăzi, 19 ianuarie, pe marginea subiectului ce ține de desemnarea unul prim-ministru și câteva întrebări la acest subiect. Principalele dintre acestea este termenul limită în care șefa statului, Maia Sandu, poate desemna un candidat la funcția de prim-ministru și sancțiunea pe care o va primi dacă va tergiversa acest proces.

Foto: UNIMEDIA

„Dimineața noi, deputații socialiști, am depus sesizare pe partea art. 98 din Constituție în coroborare cu art 85 din Constituție. Ați văzut ce se întâmplă în ultima perioadă. S-au scurs deja 25 de zile, ați văzut decizia de ieri a CC care a remarcat că autodizolvarea nu este permisă, CC a stabilit clar că Parlamentul nu poate fi sancționat pentru inacțiunile președintelui țării”, a declarat Vasile Bolea.

Președinta are la dispoziție 15 zile ca să desemneze un prim-ministru și să vină cu un program care să-l prezinte în ședința plenară a Parlamentului.

Avem mai multe întrebări la Curte, dar principale sunt două subiecte:

1.Care este termenul limită când președintele țării urmează să desemneze candidatura unei persoane la funcția de prim-ministru?

2. Care este sancțiunea în cazul în carte președintele inacționează?

Amintim că Curtea Constituțională a decis că este inadmisibilă sesizarea depusă de către deputații PAS cu privire la autodizolvarea Parlamentului. Anunțul a fost făcut de către președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă.

PSRM a înaintat astăzi un ultimatum Maiei Sandu. Aceștia cer președintei să desemneze un candidat până pe 1 februarie.

Renato Usatîi, la rândul său a venit cu o reacție în urma deciziei CC și a numit-o una „prognozabilă” și a menționat că „s-a primit o ștangă”, întrucât în Constituție este scris clar care sunt căile legale pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. În context, primarul de la Bălți, a venit cu recomandări pentru președinta țării, Maia Sandu, cu privire la declanșarea alegerilor anticipate.

Exopertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, a declarat ieri în cadrul unei emisiuni că președinta țării, Maia Sandu, ar putea fi sancționată prin suspendarea din funcție în condițiile în care șefa statului nu-și va onora obligațiunile constituționale.


Pub