Cele mai noi descoperiri despre Univers: Ce au aflat cercetătorii

Este posibil ca oamenii de știință să fi identificat undele gravitaționale care alcătuiesc o parte din fundalul universului, nu doar cele provenite din evenimente neobișnuite, cum ar fi coliziunile găurilor negre. Acest lucru ne-ar putea ajuta să aflăm mai multe lucruri despre Univers.

Foto: www.goodfon.com

Conform New Atlas, echipa de cercetare NANOGrav a descoperit un „semnal puternic” care ar putea reprezenta fundalul undei gravitaționale. Adică undele dintre fuziunile supermasive ale găurilor negre din cosmos, transmite Playtech.

Descoperirea undelor gravitaționale ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine cosmosul.

În loc să încerce să detecteze undele în mod direct, NANOGrav a căutat efectele acelor unde asupra pulsarilor, ale căror modele de lumină sunt în mare parte consistente pe perioade lungi. Astfel, cercetătorii s-au uitat la cât mai mulți pulsari (45 până acum) pentru cât mai mult timp (cel puțin trei ani) și au observat un proces comun care părea să distorsioneze sincronizarea colectivă cu sute de nanosecunde.

Acesta nu este un rezultat definitiv. Oamenii de știință vor dori să verifice datele cu mai mulți pulsari și studii mai lungi, iar acest lucru ar putea dura ani de zile. Dacă acest lucru reprezintă undele gravitaționale de fundal, ar putea ajuta la identificarea surselor acestor unde și, în cele din urmă, la modul în care aceste forțe „ascunse” modelează Universul.

Undele gravitaționale ar fi cheia pentru descoperirea altor dimensiuni în Univers

Dacă vrem să identificăm alte dimensiuni în spațiul cosmic, undele gravitaționale ar putea fi cheia care ne-ar permite să le localizăm.

Această nouă ipoteză ne-ar putea permite să răspundem unui mister vechi de secole, anume de ce gravitația apare să fie mai slabă decât alte forțe fundamentale din Univers. O posibilă explicație a oamenilor de știință este că gravitația „scapă” către alte dimensiuni pe care trebuie să le detectăm.

Ideea de mai multe dimensiuni este adusă de mai mult timp în discuție de fizicieni, iar undele gravitaționale ar putea fi o nouă metodă de a le identifica. Pentru moment, suntem însă destul de confortabili cu ideea unui Univers cu patru dimensiuni, cu timpul ca cea de-a patra dimensiune. Însă există numeroase goluri în cunoștințele pe care le deținem referitor la modul în care se comportă materia, nedumeriri care ar putea fi rezolvate de o teorie care aduce în discuție încă șase dimensiuni. Chiar și teoria coardelor susține că Universul ar avea mai mult sens dacă ar fi alcătuit din 10 dimensiuni, potrivit Science Alert.


Pub