O nouă rundă de întrevederi la Bruxelles: Cu cine s-a întâlnit Maia Sandu și ce subiecte s-au discutat

Președinta Maia Sandu a avut astăzi mai multe întâlniri cu oficiali europeni. Discuțiile în ceade-a doua zi a vizitei oficiale de la Bruxelles au avut loc cu europarlamentarul Siegfried Mureșan, David McAllister, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Dacian Cioloș, Președintele Grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru implementarea Acordului de Asociere UE - RM, Ramona Strugariu, Vicepreşedintă a Delegației la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, dar și cu Regele Philippe al Belgiei.

Foto: FB/Maia Sandu

„Am ținut să le mulțumesc pentru sprijinul acordat de PPE în ultimii ani și i-am rugat să ne ajute în identificarea unei soluții pentru ca vaccinul anti-Covid-19 să ajungă cât mai repede și în țara noastră. Prin cooperarea cu partenerii europeni Republica Moldova poate reuși să atenueze impactul crizei economice și sanitare”, a anunțat Maia Sandu, într-un comunicat oficial.

FB/ Maia Sandu / Sursa:FB/ Maia Sandu
FB/Maia Sandu / Sursa:FB/Maia Sandu

Președinta a avut o întrevedere și cu Președintele Parlamentului European, David Sassoli, căruia i-am mulțumit pentru susținerea constantă a Republicii Moldova și a parcursului nostru european.

„În discuția cu domnul Sassoli, am subliniat prioritățile mandatului meu în funcția de președinte - în special, lupta împotriva corupției, accelerarea accesului la vaccinul anti-Covid-19 pentru medici și lucrătorii medicali din prima linie, obținerea unui sprijin pentru agricultorii noștri afectați de secetă și pentru întreprinderile mici și mijlocii. Un subiect aparte a fost modul în care UE poate contribui la dezvoltarea locală, și anume prin susținerea programelor la nivel de comunități.

Totodată, am abordat și evoluțiile politice interne, reformele planificate pe agenda noastră europeană și oportunitățile de colaborare cu Parlamentul European pe dimensiunea parlamentară. Sper ca dialogul nostru și aprofundarea cooperării noastre să aducă și pe viitor beneficii reale pentru cetățenii noștri”, a declarat Maia Sandu.

FB/Maia Sandu / Sursa:FB/Maia Sandu

Pe finalul vizitei oficiale la Bruxelles, Maia Sandu a avut o întrevedere și cu Regele Philippe al Belgiei.

„I-am mulțumit Majestății Sale pentru faptul că Belgia a fost un susținător constant al proceselor de transformare internă din Republica Moldova. Belgia, de-a lungul anilor, a sprijinit țara noastră atât în plan bilateral, cât și prin poziția pe care a adoptat-o în cadrul UE pe chestiuni strategice și prin rolul pe care îl joacă în cadrul Uniunii Europene, ca țară ce găzduiește majoritatea instituțiilor europene.

Am discutat cu Majestatea Sa despre situația regională și dinamica reformelor interne din țara noastră, despre relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Belgia, precum și despre posibilitățile de colaborare mai strânsă cu autoritățile belgiene în interesul comun al țărilor noastre. Am ținut să menționez faptul că Belgia a devenit a doua casă pentru foarte mulți dintre conaționalii noștri și că acest lucru este un motiv și un argument în plus de apropiere dintre țările noastre”, a conchis Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu se află într-o vizită oficială, de două zile la Bruxelles, unde a avut mai multe întâlniri cu oficiali europeni.


Pub