Vaccinul Covid-19 și decesele din Norvegia. „Nu există nicio legătură”

Vaccinarea împotriva Covid-19 a început în Norvegia pe 27 decembrie 2020, la mai puțin de o săptămână de la autorizarea folosirii vaccinului Pfizer BioNTech de către Comisia Europeană.

Printre primele destinații ale vaccinului au fost și azilurile pentru persoanele în vârstă și/sau cu boli grave.


De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, au fost raportate 33 de decese de la casele de îngrijire. Persoanele au murit la scurt timp după ce le-a fost administrat vaccinul împotriva Covid-19

Autoritățile norvegiene întocmesc rapoarte despre reacțiile adverse suspectate cu rezultate fatale după vaccinare. Acestea sunt evaluate cu atenție. Totuși, responsabilii exclud legătura directă dintre moartea celor 33 de bătrâni și administrarea vaccinului Pfizer. 

„Pe baza rapoartelor nu putem exclude faptul că reacțiile adverse sunt frecvente, cum ar fi febra și greața. Acestea pot contribui la agravarea bolii și la un rezultat fatal la unii pacienți fragili cu boli grave, spune Sigurd Hortemo, medic șef la Agenția Norvegiană pentru Medicamente, pentru legemiddelverket.no.

Studiile ample pe vaccinurile produse de BioNTech / Pfizer nu au inclus pacienți cu boli instabile sau acute, și au inclus și mai puțini participanți cu vârsta peste 85 de ani. 

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de îngrijire medicală și în instituții de îngrijire pe termen lung. 

Toate decesele care apar în primele câteva zile de vaccinare sunt atent evaluate.

Institutul Norvegian de Sănătate Publică a concluzionat faptul că persoanelor în vârstă și/sau cu boli grave sau în fază terminală li se va efectua o evaluare pentru a vedea dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare. 

Cazurile raportate nu au avut niciun impact asupra strategiei norvegiene de vaccinare.

Până în prezent, peste 48.000 de persoane au fost vaccinate în Norvegia cu Pfizer/BioNTech și Moderna, dintr-o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.