Marea Britanie: „Plasma convalescentă nu are beneficii pentru pacienții cu Covid”

Potențialul tratament pentru Covid folosind plasma sanguină nu reduce decesele la pacienții din spitale, arată studiile. Rezultatele sunt o lovitură pentru cercetători și Serviciul Național de Sănătate a Marii Britanii (NHS), cei care au inițiat încercarea de a colecta donații de plasmă. 

Cercetătorii de la Oxford implicați spun că sunt „incredibil de recunoscători” pentru contribuția pacienților din toată țara.

Donările de plasmă au fost suspendate temporar, potrivit NHS Blood and Transplant.

A existat un interes internațional imens în rolul plasmei convalescente ca posibil tratament contra Covid-19.

Tratamentul implica prelevarea plasmei sanguine, care conține anticorpi împotriva coronavirusului ,de la persoanele care s-au recuperat de la boală. Plasma urma să fie transfuzată la pacienții grav bolnavi. S-a sperat că donarea de plasmă va oferi sistemului imunitar un impuls pentru a combate Covid.

NHS a cerut oamenilor să doneze, în special bărbaților, despre care se crede că au un nivel mai ridicat de anticorpi în sânge.

Valoarea încercărilor

Studiul efectuat pe 10.400 de pacienți cu Covid-19 din Marea Britanie s-a soldat cu 1.873 de morți, ceea ce a demonstrat că  tratamentul cu plasmă nu a făcut „nicio diferență semnificativă”.

În grupul tratat cu plasmă convalescentă, 18% dintre pacienți au murit în decurs de 28 de zile – aceeași cifră pentru grupul cărora li s-a administrat tratamentul standard.

Pacienții din studiu sunt încă urmăriți, iar rezultatele finale vor fi publicate în curând.

La începutul săptămânii trecute, un studiu separat nu a arătat nicio dovadă că același tratament a îmbunătățit starea pacienților aflați în terapie intensivă.

Procesul de recuperare a pacienților presupune și alte tratamente, inclusiv cu tocilizumab, aspirină și un cocktail de anticorpi.

Prof. Peter Horby, care a lucrat la acest proces, a declarat că cel mai mare proces realizat vreodată cu plasmă convalescentă „a fost posibil doar datorită donării generoase de plasmă de către pacienții recuperați și disponibilității pacienților actuali de a contribui la avansarea asistenței medicale”.

Sursa: bbc.com

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare