13:49:29 25.04.2024
Stiri

R. Moldova va plăti peste 15 000 de euro unui tânăr TORTURAT de polițiști în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Reclamantul a fost ARS cu țigări aprinse de către „oamenii legii”

Actualitate 19.01.2021 15:42 Vizualizări2328 Autor: Ziarul National
R. Moldova va plăti peste 15 000 de euro unui tânăr TORTURAT de polițiști în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Reclamantul a fost ARS cu țigări aprinse de către „oamenii legii”


R. Moldova a mai fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în cazul maltratării unui tânăr în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Astfel, reclamantului Muradu urmează să i se plătească suma de 15 000 de euro în calitate de prejudiciu moral și 840 de euro - în calitate de costuri și cheltuieli de judecată.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, cauza în care R. Moldova a fost condamnată se referă la încălcări ale drepturilor omului care au avut loc în aprilie 2009.

Reclamantul s-a plâns că a fost torturat, după ce a fost reținut și arestat de către organele de drept, după violențele din centrul Chișinăului.

Victima susține că pe 7 aprilie 2009, la ora 16.15, a fost reținut de către poliție și dus la Secția de poliție Centru din Chișinău. El nu ar fi fost informat despre motivele reținerii sale și nici nu i s-a permis să-și sune părinții sau să angajeze un avocat la alegerea sa. Procesul-verbal de reținere, întocmit la ora 23:00, nu menționa ora precisă a reținerii reclamantului.

La secția de poliție, reclamantul a fost forțat să pozeze cu un scut în mână și cu un tricou negru deasupra capului. În tot acest timp a fost lovit și agresat verbal de ofițeri și ars cu țigări aprinse. Ulterior, reclamantul a fost plasat într-o celulă care nu avea mobilă, cu excepția unui scaun, unde a petrecut nouă ore fără hrană sau apă și fără acces la o toaletă sau posibilitatea de a se odihni.

La aproximativ 1 dimineața, la 8 aprilie 2009, a fost adus în fața unui procuror și a avut acces la un avocat din oficiu. Cererea sa de a-și chema părinții și de a-și angaja propriul avocat a fost respinsă fără niciun motiv.

Solicitantului i s-a cerut să semneze mai multe documente, fără a le putea citi. Ori de câte ori încerca să citească ce semnează, polițiștii îl loveau. În timpul detenției sale, reclamantul a fost maltratat în mod regulat de diferiți ofițeri de poliție, chiar în fața anchetatorului. Cel din urmă i-a spus reclamantului la 8 aprilie 2009 că, dacă nu va coopera și nu va semna fiecare document care i se va cere să fie semnat, va fi torturat. După ce a văzut tineri în celulă cu semne foarte severe de rele tratamente, el a știut că amenințarea este gravă și a semnat toate documentele.

La 16 aprilie 2009, în ziua eliberării sale din detenție, a fost examinat la Centrul de reabilitare „Memoria” pentru victimele torturii, iar medicii au constat trei semne de arsuri pe mâna stângă a reclamantului.

De asemenea, tânărul suferea, printre altele, de consecințele unei leziuni la cap, care includea sindromul de hipertensiune intracraniană și tulburarea de stres post-traumatic, precum și o afecțiune a urechii post-traumatică. Medicii au ajuns la concluzia că dovezile medicale și psihologice au susținut declarațiile reclamantului cu privire la maltratarea acestuia.

CtEDO a constată că autoritățile au luat cunoștință de acuzațiile reclamantului la 13 aprilie 2009, dar nu este clar ce a împiedicat autoritățile, în cursul anului inițial al anchetei, să efectueze lista acțiunilor de investigație menționate de guvern în observațiile sale, cu atât mai mult că, la 13 aprilie 2009, reclamantul a descris cum arătau mai mulți ofițeri de poliție pe care i-a acuzat de rele tratamente.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md