Kinetoterapeuta Nicoleta Botezatu ne oferă sfaturi și recomandări utile pentru un stil de viață sănătos

ipiccy_image

Nicoleta Botezatu este o tânără kinetoterapeută care activează la Centrul de Recuperare Medicală KinetoTerra. A absolvit facultatea de kinetoterapie la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, iar în anii de studenție, a beneficiat de câteva proiecte cu schimb de experiență în Europa. Nicoleta activează în domeniu de cinci ani și în acest timp, a reușit să practice kinetoterapia atât la noi în țară, cât și peste hotare. Împreună cu ea vom afla ce presupune această meserie, când trebuie să mergem la un specialist în domeniu și ce trebuie să facem pentru a avea un mod de viață sănătos.

Nicoleta a ajuns să practice această meserie dintr-o coincidență, atunci când alegea la ce facultate să depună actele. Pornind de la ideea că vrea să aibă un job activ, a decis să meargă la kinetoterapie neștiind ce o așteaptă. După o perioadă de studii, călătorii și experiențe internaționale, tânăra a revenit în Moldova. Aici a înțeles că primește satisfacție maximă de la activitatea sa profesională.

Tânăra își dorea foarte mult să călătorească și după câteva experiențe, a ajuns pe o perioadă scurtă acasă, în Moldova, unde a început să primească satisfacție maximă de la activitatea ei profesională și astfel a decis să rămână alături de fratele ei, Vladimir Botezatu, și restul echipei KinetoTerra pentru a dezvolta acest domeniu frumos și util și la noi în țară.

Nicoleta ne povestește că la noi kinetoterapia încă nu este foarte populară, însă ea împreună cu colegii săi muncesc mult pentru a schimba acest lucru.

„Noi muncim în diverse domenii: neurologie, traumatologie, pediatrie, sunt elemente chiar și din domeniul managementului limfedemului după operații oncologice. Kinetoterapia a devenit nu doar o necesitate, dar și o măsură de prevenție a durerilor și a traumelor la nivelul sistemului locomotor. Medicina a început să lucreze cot la cot cu kinetoterapia, deoarece un tratament complet este făcut de o echipă multidisciplinară”, ne explică Nicoleta.

În ultima perioadă, oamenii se adresează tot mai des la kinetoterapeut fie din cauza modului sedentar de viață, fie pentru a face o recuperare calitativă în urma unei traume.

„Se adresează oameni de toate vârstele, de la bebeluși de trei luni, copii și adolescenți cu deficit de postură, până la adulți și oameni în vârstă. Noi informăm toți pacienții care vin la noi despre importanța sănătății sistemului locomotor.”

Nicoleta ne-a explicat cine și în ce situații trebuie să se adreseze la kinetoterapeut. De un astfel de specialist au nevoie:
# părinții care observă diverse asimetrii la copiii lor (a umerilor, a bazinului, forma picioarelor);
# persoanele care au avut intervenții chirurgicale a diverselor tipuri de leziuni a țesutului moale și osos (fracturi, entorse, luxații);
# persoanele care au migrene sau orice alt tip de dureri de cap;
# persoanele care trec prin schimbarea ocluziei dentare;
# oamenii cu deficit de postură: scolioză, cifoză, lordoză, spondiloză;
# oamenii care practică activ sportul cu scopul prevenției traumelor.

„Pentru a evita problemele grave de sănătate, vizita la kinetoterapeut trebuie efectuată o dată la șase luni. Dacă nu ne adresăm la timp la un kinetoterapeut, durerea va deveni cronică și va fi mai dificil de tratat. De asemenea, în funcție de problemă se schimbă biomecanica corpului și pot apărea asimetrii ale coloanei vertebrale”, ne mai explică Nicoleta.

Pe timp de pandemie, fluxul de pacienți a crescut brusc, în special cel generat de copii. Motivul e studiul în mediul online.

Cele mai dese probleme cu care se adresează pacienții la un kinetoterapeut sunt:
# sedentarismul;
# poziția la locul de muncă/învățat;
# neglijarea durerii;
# recuperarea incorectă sau lipsa acesteia în cazul unei traume;
# tratamentele medicamentoase luate în momentul nepotrivit;
# efortul fizic structurat greșit;
# lipsa recuperării în cazul antrenamentelor intensive;
# poziția greșită în momentul utilizării dispozitivelor;
# alimentația neechilibrată care duce la schimbarea bruscă a greutății;
# lipsa somnului;
# stresul excesiv.

Pentru a duce un mod de viață sănătos, Nicoleta recomandă persoanelor să încerce să facă o vizită la kinetoterapeut cel puțin o dată pe an, să fie activi fizic, să reducă tratamentele medicamentoase și să le facă doar la timpul potrivit, să facă pauzele de rigoare la muncă în oficiu, pentru că un corp sănătos este unul odihnit și activ.

„Starea de bine a organismului este atunci când avem un regim echilibrat și reducem pe cât este posibil toți factorii de stres. Kinetoterapia, însă, nu este singurul lucru pe care trebuie să îl facem pentru sănătatea noastră. Vizitele de rigoare la medic pentru a verifica modul intern de funcționare a organismului sunt de asemenea foarte importante”, ne spune Nicoleta.

Referitor la exercițiile zilnice pe care le putem face, Nicoleta ne spune că sunt bine-venite toate exercițiile de întindere, ele pot fi accesate foarte ușor chiar și pe YouTube: „Există anumite întinderi de pe scaun, care pot fi efectuate chiar și din oficiu.”

Mai multe detalii despre activitatea kinetoterapeutică și un mod sănătos de viață găsiți pe această pagină de Facebook sau pe acest cont de Instagram.

Autoare: Magdalena Baranov

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente