image
Sursa foto: Jurnal.md

Viorel Furdui: „Plafonarea taxelor locale contravine principiului autonomiei locale și Constituției”

Plafonarea taxelor locale contravine principiului autonomiei locale și descentralizării, a declarat directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, citat de Radio Chișinău. El a argumentat că această plafonare, pe care a insistat fostul premier Ion Chicu, nu va soluționa problema mediului de afaceri, așa cum s-a argumentat, pentru că plafoanele stabilite sunt mai mari decât taxele aplicate până acum de autoritățile locale. Grav este și faptul că s-a intervenit peste atribuțiile directe ale autorităților locale, a subliniat Viorel Furdui.

„Nici Guvernul, nici Ministerul Justiției, nu au venit cu dovezi care să demonstreze că lipsa plafonării taxelor locale afectează stabilitatea mediului de afaceri. Și acesta este un mare regret al nostru, pentru că instituțiile statului, atunci când vin cu asemenea proiecte, ar trebui să prezinte niște analize și argumente. .

În afara de faptul că nu avea niciun rost această inițiativă, pentru că o să vedem că efectele practice sunt total inexistente, este important faptul că plafonarea taxelor locale, care în proporție de 100 de procente aparțin autorităților locale, reprezintă o încălcare a principiului autonomiei locale. Este o problemă ce ține de statul de drept, de democrație și respectarea Constituției. Curtea Constituțională, încă în 2014 când a mai fost acest fel de inițiativă, a spus acest lucru. Este un fapt foarte grăitor – atitudinea guvernanților față de legi și respectarea Constituției”, a argumentat directorul CALM.

Viorel Furdui și-a exprimat indignarea și față de repartizarea de către deputați, pe criterii politice, a fondurilor pentru investiții destinate autorităților locale, așa cum s-a întâmplat la ședința Parlamentului din decembrie 2020, când a fost votată Legea bugetului pentru 2021.

„Guvernul a dat această posibilitate deputaților să repartizeze o sumă enormă de bani, în jur de 350-400 de milioane de lei. Le-a permis să repartizeze banii așa cum înțeleg politicienii. Pe bună dreptate această anexă este contestată la Curtea Constituțională. Pe de o parte, unele primării primesc niște sume de bani, altele - nu primesc absolut nimic, ceea ce este o nedreptate absolută, pentru că la fondul acesta care se distribuie au contribuit toți, toate localitățile. Banii aceștia vin din resursele naționale. Aici e marea nedreptate și incorectitudine. Și noi regretăm că Guvernul, care trebuia să-și spună cuvântul foarte clar și tranșant că nu e posibil așa ceva, Ministerul Justiției, care trebuia să dea un aviz că este ilegal să iei banii și să-i repartizezi strict după criterii politice, fără niște argumentări obiective, nu au făcut acest lucru. Aceasta creează o totală nedreptate în societate și descalifică factorii decizionali. Este foarte bine că există o sesizare la Curtea Constituțională și noi sperăm că se va pune punct la astfel de repartizări, pentru că există multe temeiuri de a declara neconstituțională o astfel de abordare”, a mai subliniat Viorel Furdui.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: