image
Sursa foto: libertatea.ro

Alertă maximă în SUA înaintea învestirii lui Joe Biden: FBI îi verifică pe cei 25.000 de militari prezenți la Washington DC

Efortul uriaș demarat de FBI reflectă îngrijorarea ce a cuprins autoritățile, după revolta violentă organizată la Capitoliu de susținătorii lui Donald Trump, opozanți ai administrației lui Joe Biden, cel care va deveni președinte pe 20 ianuarie, scrie agenția de presă Associated Press.

Oficialii din Apărare se tem de un atac din interior, în ziua învestirii președintelui-ales Joe Biden, motiv pentru care FBI a început verificarea celor 25.000 de militari care vor fi prezenți la Washington pentru a asigura securitatea la ceremonie.

Demersul subliniază îngrijorarea că chiar unii dintre oamenii însărcinați cu protejarea capitalei SUA în următoarele zile ar putea reprezenta o amenințare la adresa președintelui-ales și a altor oficiali. Temerile au fost alimentate și de faptul că după asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, în presă au apărut informaţii conform cărora unii dintre manifestanţi aveau legături cu armata. Armata verifică constant eventualele legături ale militarilor cu grupări extremiste.

Verificarea FBI vine acum să dubleze acest efort. Potrivit experților, demersul presupune verificarea tuturor numelor militarilor în bazele de date ale polițiștilor federali. Un motiv de îngrijorare ar fi, spre exemplu, implicarea militarilor în anchete privind terorismul. Secretarul Armatei Ryan McCarthy a declarat că oficialii sunt conștienți de nivelul amenințării și că toți comandanții au fost instruiți să fie atenți la eventualele probleme ale subordonaților lor.

El a adăugat însă că deocamdată nu au existat probleme și că nici procesul de verificare a militarilor nu a evidențiat așa ceva.

Nivel de securitate fără precedent

În jur de 25.000 de militari vor fi prezenți în Washington în ziua învestirii lui Biden, pe 20 ianuarie. Numărul este de cel puțin 2,5 ori mai mare decât cel al militarilor sosiți în Washington DC la învestirile altor președinți. Amenințările interne au reprezentat o preocupare a autorităților încă de la atacurile din 11 septembrie, dar îngrijorarea viza în special insurgenți radicalizați de grupările islamiste precum al-Qaida sau Statul Islamic. Prin contrast, amenințările privind învestirea lui Biden au fost alimentate de susținători ai lui Donald Trump, militanți de extremă-dreaptă și adepți ai supremației albe. Mulți dintre aceștia consideră că acuzațiile lui Trump privind fraudarea alegerilor sunt adevărate, în ciuda faptului că ele au fost respinse de autoritățile electorale, inclusiv de oficiali republicani, dar și de instanțe.

Potrivit lui McCarthy, mai mulți militari au fost prezenți la mitingul ce a precedat asaltul de la Capitoliu, pe 6 ianuarie, dar este neclar câți dintre ei au intrat și în clădirea Congresului. Cert este că câțiva militari, din armata activă și din Garda Națională, au fost arestați în legătură cu participarea la insurecția soldată cu cinci decese.

Totuși, principala îngrijorare a oficialilor vizează un posibil atac al unor grupări armate, inclusiv un atac cu bombă. McCarthy a precizat că rapoartele serviciilor de informații sugerează că diverse grupări intenționează să organizeze mitinguri în așteptarea zilei de 20 ianuarie, dar, posibil, și după aceea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: