image
Sursa foto: 112.ua

În vreme ce UE și SUA sunt încă în criză, economia Chinei crește mai repede decât înaintea pandemiei

China este singura economie majoră care și-a revenit, parțial, după șocul provocat de criza sanitară, într-un moment în care alte țări încă se confruntă cu noi lockdown-uri și cu problemele financiare cauzate de acestea, scriu Financial Times și Deutsche Welle.

PIB-ul Chinei a crescut cu 6,5% în al patrulea trimestru al anului trecut, în comparație cu aceeași perioadă a lui 2019, un ritm mai rapid decât cel de dinaintea pandemiei, scrie Financial Times.

Datele aferente ultimului trimestru din 2020, sosite luni, arată că economia Chinei a crescut cu 2,3% în întregul an, producția industrială fiind principala responsabilă pentru revenirea economiei după criza sanitară. Fabricile din întreaga țară lucrează în prezent la capacitate maximă pentru a onora comenzile externe, scrie New York Times.

Activitatea este vizibilă și în sectorul construcțiilor. Creșterea din exporturi și infrastructură este așteptată astfel să susțină puternic economia în 2021.

PIB-ul Chinei a suferit un declin în prima parte a anului trecut – situație unică în ultimele patru decenii – după ce autoritățile au impus un lockdown dur pentru a opri răspândirea virusului. Ning Jizhe, șeful Biroului Național de Statistică, a declarat că economia „și-a revenit constant anul trecut”, dar a avertizat că „dinamica schimbătoare a epidemiei și mediul extern oferă multă nesiguranță”. Chaoping Zhu, expert la JPMorgan Asset Management, a sugerat totuși că activitățile economice „se vor îmbunătăți în 2021”, mulțumită și revigorării economiei globale, scrie libertatea.ro.

„Ne așteptăm să vedem o creștere economică puternică în primul trimestru din 2021, pe măsură ce măsurile de controlare a epidemiei își vor face simțite efectele”, a spus Zhu. Numărul de noi cazuri de infectare a scăzut dramatic în China la mijlocul anului 2020 și țara a revenit la o oarecare normalitate, cel puțin comparativ cu situația existentă în Europa sau în SUA.

Un focar de infecție apărut în provincia Hebei a declanșat însă noi măsuri de restricție. Săptămâna trecută, țara a raportat și primul deces COVID înregistrat din aprilie și până în prezent. Situația este însă și mai complicată în celelalte mari economii ale lunii, care încă se confruntă cu valuri epidemice agresive și care au avut măsuri restrictive impuse în cea mai mare parte a anului trecut.

Cea mai mare economie a Europei, Germania a scăzut anul trecut cu 5%, potrivit cifrelor oficiale date publicității la sfârșitul săptămânii trecute și citate de Deutsche Welle. Chiar și așa, Germania s-a descurcat mai bine decât aliații europeni. Banca Centrală Europeană a estimat o scădere a economiei de 9,3% în Franța, de 9% în Italia și 11,1% în Spania, pentru întregul an 2020. Banca Mondială estimează că economia SUA s-a contractat cu 3,6% în 2020.

Noutăţile partenerilor

comentarii: