„Puterea poate și trebuie să fie controlată”. În Taraclia, un portal de știri online a implementat un proiect pentru dezvoltarea societății civile

Cum funcționează autoritățile locale, ce decizii se iau în cadrul APL și cum sunt cheltuiți banii contribuabililor - TUK.md, un portal de știri online din Taraclia, a scris despre aceste subiecte pe tot parcursul anului, explicând cum va fi influențată viața cetățenilor. Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului „Cetățean activ. Învață. Implică-te. Decide”, care a fost implementat grație sprijinului Uniunii Europene și al Fundației Konrad Adenauer din Moldova. Scopul proiectului este creșterea nivelului de implicare civică și implicarea în procesele decizionale.

Foto: tuk.md

Proiectul a avut un impact foarte important asupra regiunii de sud a țării, în special asupra locuitorilor din Taraclia, deoarece aceștia au cunoscut despre atribuțiile și activitatea autorităților locale din Raionul Taraclia.

„Am inițiat acest proiect pentru că mulți încă nu înțeleg ce reprezintă Consiliul Raional, biroul Președintelui raionului și care sunt atribuțiile acestuia. Cine sunt consilierii municipali și raionali, de ce sunt responsabili și ce funcții îndeplinesc, confundându-le deseori”, a declarat redactora-șefă a portalului de știri TUK.md, Lidia Gadarag.

Totuși, în cadrul realizării proiectului, cetățenii au întrunit careva dificultăți întrucât accesul la surse și informație a fost restricționat din partea Primăriei Taraclia, deoarece în perioada implementării proiectului, la ultimele alegeri locale, mandatul de primar a fost preluat de un reprezentant al partidului „Șor”, iar transparența activității Primăriei s-a redus.

tuk.md / Sursa:tuk.md

„Pentru noi, ca jurnaliști, a devenit mai dificil să lucrăm, să căutăm informații în diferite moduri pentru a spune ce face Primăria Taraclia. În cea mai mare parte, desigur, trebuiau să scriem solicitări oficiale, să așteptăm răspunsuri, am fi putut aștepta o lună, în ciuda faptului că legea prevede 15 zile. Dar, în acest caz, apare întotdeauna întrebarea cu privire la actualitatea materialului jurnalistic și la prezentarea unei imagini complete a ceea ce se întâmplă”, a spus redactora-șefă a portalului TUK.

În cadrul proiectului „Cetățean activ. Învață. Implică-te. Decide”, care a început în noiembrie 2019 și a durat timp de un an, portalul de știri online TUK.md a reușit să scrie o serie de materiale jurnalistice, investigații, sondaje, infografice, teste privind activitățile autorităților locale și cheltuielile fondurilor bugetare.

tuk.md / Sursa:tuk.md
tuk.md / Sursa:tuk.md

Datorită acestuia fost elaborată și o instrucțiune comună cu un avocat cu privire la ce trebuie să facă cetățenii dacă Apa-Canal îi obligă să schimbe apometrele din banii lor, în ciuda faptului că conform legii apometrele trebuie verificate și schimbate din contul întreprinderii.

Totodată, în cadrul proiectului au fost realizate trei cursuri de instruire pentru elevii din două licee din Taraclia, întrucât elevii ​​sunt o nouă generație, care ar trebui să înțeleagă că primarii, președinții de raion, consilierii sunt nu numai puterea, ci și poartă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în sat, oraș și raion.

tuk.md / Sursa:tuk.md

„La aceste cursuri de instruire, tinerii împreună cu jurnaliștii TUK.md au identificat o problemă prioritară pe care trebuiau să o rezolve, interacționând cu autoritățile locale. Cum ar fi, repararea unui trotuar sau instalarea coșurilor de gunoi. Elevii au ales lideri – doi sau trei dintre colegii lor de clasă. După training, aceștia au venit la redacția TUK.md și au învățat cum să scrie cereri la Primărie. De asemenea, au trebuit să strângă semnături și să ducă această cerere la Primărie și să primească un răspuns”, a mai spus redactora-șef.

Proiectul „Cetățean activ. Învață. Implică-te. Decide” a reușit să aibă un impact major în rândul cetățenilor, deoarece este cu adevărat relevant și necesar.

Potrivit Lidiei, proiectul ar trebui continuat, deoarece și-a demonstrat eficacitatea.

tuk.md / Sursa:tuk.md

„După cum a arătat practica, activitatea în această direcție, informarea locuitorilor raionului, într-un anumit sens, instruirea și educarea spiritului civic este un proces nu de numai un an, dar probabil de zeci de ani. De multe ori, reacția cetățenilor și a publicului la materialele jurnalistice realizate de echipa noastră în cadrul proiectului a fost ambiguă. Oamenii se așteptau la acțiuni, soluții la problemele lor nu de la autoritățile locale, ci de la noi, ca de la mass-media", a spus Lidia Gadarag.

„Locuitorii raionului au devenit interesați de ceea ce face Primăria, Consiliul Raional, biroul președintelui raionului, din ce în ce mai mulți oameni urmăresc emisiuni în direct de la ședințe, comentează, pun întrebări. Oamenii se așteptau la acțiuni, soluții la probleme nu de la autoritățile locale, ci de la noi, precum și de la mass-media”, a menționat aceasta.

tuk.md / Sursa:tuk.md

„Acest proiect ne-a învățat multe – cum să lucrăm în echipă, cum să ne argumentăm poziția și cum să ajungem la compromisuri. A fost necesar și trebuie continuat. Sper că vom reuși.” a conchis Lidia Gadarag.

Proiectul „Cetățean activ. Învață. Implică-te. Decide” face parte dintr-un proiect mai amplu numit „Dezvoltarea societății civile locale în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. 59 de organizații neguvernamentale din toată Moldova au devenit beneficiarii proiectului, printre care și Asociația Obștească TARSMI, fondatorul TUK.MD. Valoarea totală a granturilor pentru organizațiile publice este de aproximativ 3 milioane euro.

tuk.md / Sursa:tuk.md


Pub