(video) Maia Sandu, la Bruxelles. Cu cine s-a întâlnit președinta țării și ce subiecte au fost discutate

Președința țării, Maia Sandu, care are o vizită oficială la Bruxelles în aceste zile, a avut astăzi mai multe întâlniri cu oficiali europeni, precum comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders și preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Subiectele importante discutate s-au axat pe elaborarea unui plan comun cu UE și dezvoltarea parcursului european al țării.

Foto: Maia Sandu/fb

Printre subiectele abordate cu Am avut o întrevedere cu comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, au fost actualizarea Acordului de Asociere, elaborarea în comun a unui plan de acțiuni specific necesităților țării noastre în cadrul inițiativei pentru Parteneriatul Estic și oferirea asistenței necesare Republicii Moldova pentru a aborda probleme imediate cu care se confruntă cetățenii noștri. Republica Moldova are nevoie de ajutor pentru a atenua impactul crizei economice și sanitare, pentru a sprijini agricultorii și antreprenorii.

„Interesul Republicii Moldova este să extindem și să aprofundăm cooperarea cu UE în mai multe domenii, inclusiv pe dimensiunea politicii externe, precum și în ce privește integrarea continuă în domeniile economic, energetic, de protecție a mediului și al serviciilor. Am discutat despre modul în care putem colabora cu Uniunea Europeană pentru a reuși să creăm noi locuri de muncă și noi oportunități, precum și despre modalitățile prin care UE poate sprijini Republica Moldova în vederea lansării proiectelor în sistemul energetic și de infrastructură.

Cooperarea și asistența directă de la UE către localități și primării este la fel de importantă pentru Republica Moldova. Am accentuat că acest tip de susținere ne-ar ajuta să consolidăm democrația la nivel local și să micșorăm dependența administrației locale față de finanțarea condiționată prin presiuni politice.

De asemenea, am solicitat majorarea sprijinului dedicat pentru Republica Moldova pentru anii urmatori. Am subliniat că ajutorul UE este foarte important pentru stabilizarea situației economice din țara noastră, mai ales pentru a diminua efectele pandemiei. Ne dorim o colaborare strânsă cu Comisia Europeană în vederea modernizării țării noastre în beneficiul tuturor cetățenilor”, a scris Maia Sandu pe pagina sa oficială de Facebook.

Maia Sandu / Sursa:Maia Sandu/fb

Astăzi Maia Sandu a avut o discuție și cu Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene.

„I-am mulțumit pentru susținerea acordată de instituțiile europene Republicii Moldova.

Republica Moldova pășește într-o nouă etapă de cooperare cu țările partenere - o relație bazată pe transparență și încredere reciprocă. Sunt ferm convinsă că reînnoirea dialogului politic și dezghețarea relațiilor cu partenerii europeni vor contribui la construirea unui stat de drept, la consolidarea unei democrații veritabile și a unei economii funcționale”, anunță șefa statului.

Maia Sandu / Sursa:Maia Sandu/fb

Președinta R. Moldova s-a reîntâlnit cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget și Administrație, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul acordat de UE țării noastre și pentru promovarea intereselor cetățenilor noștri, chiar și în perioade când la nivelul conducerii țării se încălcau valorile și principiile europene la care a aderat Republica Moldova.

„Am vorbit despre intensificarea cooperării economice, importanța asistenței UE pentru Republica Moldova, precum și despre dorința noastră de a liberaliza și în continuare serviciile și de a integra și mai profund Republica Moldova în economia europeană, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu / Sursa:Maia Sandu/fb

De asemnea, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție.

„I-am mulțumit pentru ajutorul îndelungat de care a beneficiat țara noastră de la instituțiile europene.

Am accentuat necesitatea de a implementa o reformă reală a justiției, care să ne permită să dezvoltăm Republica Moldova și în celelalte domenii. Lupta împotriva corupției și crearea unor instituții puternice și independente reprezintă premisa de bază a îmbunătățirii vieții cetățenilor noștri. Comisarul Reynders m-a asigurat că Uniunea Europeană va susține și în continuare parcursul nostru european prin sprijinirea reformelor și eforturilor noastre în edificarea unui stat modern, european și prosper”, susține Sandu.

La sfârșitul zilei, președinta R. Moldova s-a întâlnit cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, căruia i-a mulțumit pentru că Uniunea Europeană a fost mereu alături de cetățenii Republicii Moldova.

„În ultimii ani, Republica Moldova a fost izolată de Uniunea Europeană. Această izolare a fost cauzată de unii politicieni de la Chișinău care au decis să sacrifice interesul țării pentru cel propriu și au încălcat interesul a milioane de concetățeni pentru propriile interese corupte. Această etapă s-a încheiat, iar Republica Moldova își poate relua calea firească de apropiere de familia europeană.

Suntem un popor european, cu vocație europeană și viitor european. Însă acest viitor ni-l putem crea doar noi, prin lucrurile pe care le facem acasă - prin lupta împotriva corupției, prin munca continuă pentru modernizarea țării, prin apărarea valorilor democrației și ale statului de drept și edificarea Europei la noi acasă”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că președinta țării, Maia Sandu, se află într-o vizită oficială la Bruxelles. După ce ieri a avut o întrevedere cu Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European și fosta șefă a DNA din România, în această dimineață președinta s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene și Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene. Maia Sandu le-a mulțumit în numele său și al Republicii Moldova pentru susținerea oferită de-a lungul anilor în diferite domenii.


Pub