Ce este mentoratul și de ce ai nevoie de un mentor în viața ta

Probabil nu o dată ai auzit prin cercurile tale sau la televizor despre mentorat, mai ales în ultimii câțiva ani, așa că poate nici nu te-ai gândit vreodată că ai avea nevoie de un mentor. Am decis, deci, să descoasem esența acestui proces, iar pentru asta am vorbit cu Dana Muntean, fondatoarea MentorMe.md, prima platformă de mentorat din Moldova.

Ce este mentoratul?


Cuvântul vine din latină – „mentor” și se referă la o persoană educată care îndrumă pe altcineva, la un lider spiritual care inspiră, iar dicționarul explicativ definește mentorul ca un „conducător spiritual, povățuitor, îndrumător; preceptor, educator.” Mentoratul este un parteneriat dintre dintre un mentor și un mentee (persoana care se adresează la un mentor), și acest parteneriat urmărește stabilirea unor obiective care țin de dezvoltarea personală sau profesională. „Mentorul este o persoană care are o experiență mai bogată decât mentee-ul, o persoană care este acolo unde mentee-ul aspiră să fie”, explică Dana.
De exemplu, dacă îți dorești să excelezi în domeniul IT, poți crea o legătură cu o persoană care deja lucrează la una dintre cele mai mari companii de IT din lume. Astfel, în urma discuțiile pe care le aveți îți dai seama despre cum să ajungi mai ușor acolo unde îți dorești. De cele mai multe ori mentoratul este focusat pe un domeniu și pe dezvoltarea profesională. 

Cine are nevoie/se poate adresa unui mentor?


Oricine își dorește să crească în domeniul în care este, oricine are nevoie să facă o decizie importantă, fie el student sau om de afaceri cu ani de experiență la spate. Fiecare etapă din carieră are provocările sale, și uneori e mult mai eficient să ai un mentor care să te ajute să navighezi prin ele, să le rezolvi și să mergi mai departe.

Unde găsești un mentor?

MentorMe este primul program de mentorat din Moldova, lansat în 2014. Acesta este focusat mai mult spre tinerii din licee sau facultăți, care vor să se informeze cu privire la alegerile din viitor și sunt confuzi. Programul de mentorat constă în discuții tête-à-tête sau virtuale dintre un mentor și un mentee, în care pot fi abordate subiecte precum: planuri pentru studii sau carieră, oportunități pentru dezvoltare personală, experiența și lecțiile învățate de mentori, integrarea în societatea țării alese pentru studii, consultanță în afaceri din partea mentorilor.


„Când am inițiat programul îmi era frică de faptul că nu vom avea mentori dispuși să ofere consultanță gratuit, însă în acești am am înțeles că problema este, de fapt, lipsa de mentee. Cu părere de rău, mentoratul în Moldova nu este atât de cunoscut pe cât ne-am fi dorit noi să fie,” povestește Dana.

 


MentorMe.md funcționează în felul următor: 

  1. Îți creezi profil de mentor sau mentee;
  2. ​Îți găsești mentorul/mentee după domeniu/industrie/țară;
  3. Te conectezi cu mentorul/mentee-ul cel mai potrivit și începi conversația de mentorat.

Deoarece la platforma online se lucrează pentru îmbunătățiri, poți să te înscrii în grupul de facebook al MentorMe.md, care lucrează după același principiu.

De asemenea, orice doritor poate deveni voluntar al MentorMe.

Programul este gratuit, iar motivația principală a mentorilor este să ajute generațiile noi să treacă mai ușor peste problemele prin care au trecut ei, astfel să formeze o comunitate de tineri ingenioși care realizează lucruri la care nici nu puteau visa. „Avem mentee care au ajuns să facă stagieri la Google și la Facebook, avem studenți care au ajuns la Sorbona, la Cambridge și primesc bursă acolo. Sfatul potrivit la timpul potrivit poate avea un impact colosal. E o relație de win-win până la urmă,” spune fondatoarea MentorMe.

Există un circuit în mentorat prin care un mentee poate ajunge mentor, deoarece a fost și el ajutat de un mentor atunci când a avut nevoie. E un proces continuu.


O relație de mentorat te poate ajuta de la alegerea unei facultăți, găsirea unui job și bazele unei afaceri personale. Astfel se formează caractere noi, profesioniști și pur și simplu oameni de la care te inspiri.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.