Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi își cheamă concetățenii la proteste în urma arestării sale (VIDEO)


Curaj împotriva fărădelegilor. Navalnîi a fost arestat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:28 0:00

Curaj împotriva fărădelegilor. Navalnîi a fost arestat

Opozantul rus Alexei Navalnîi și-a îndemnat luni concetățenii să iasă în stradă, la proteste, după ce a fost plasat în arest pe 30 de zile, în urma revenirii sale dramatice în Rusia, cu o zi mai devreme.

Reținut duminică seara pe aeroportul Șeremietevo la întoarcerea sa de la Berlin, Navalinîi a fost dus la o secție de poliție din Himki, o suburbie a Moscovei, iar tribunalul local a decis, luni, că opozantul va rămâne în arest până pe 15 februarie.

Procesul a avut loc în incinta secției de poliție. Și tot acolo, Navalinîi a filmat un video cu îndemnul la proteste, care a apărut ulterior pe youtube. Opozantul spune în înregistrarea făcută cu telefonul mobil că liderilor ruși, pe care îi numește hoți, le este frică cel mai tare de ieșirea oamenilor în stradă, de proteste. „Nu vă fie teamă, ieșiți în stradă. Nu ieșiți pentru mine, ieșiți pentru voi și viitorul vostru”, spune Navalnîi.

Navalnîi califică drept ilegale audierile privind plasarea sa în arest
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Criticul proeminent al Kremlinului a revenit în Rusia chiar dacă se aștepta că va fi arestat. În vârstă de 44 de ani, el a petrecut aproape cinci luni la tratament în Germania, unde a fost adus vara trecută, în urma otrăvirii sale în Rusia, în luna august, cu ceea ce mai multe laboratoare europene au spus că a fost gaz neurotoxic militar Noviciok.

Serviciul federal al penitenciarelor din Rusia a spus că opozantul a fost reținut la revenirea în țară din cauza unor „încălcări multiple” ale condamnării sale cu suspendare pentru fraudă, din 2014, într-un dosar pe care Navalnîi îl consideră politic.

Opozantul rus a petrecut noaptea trecută la circa de poliție fără să i se fi permis accesul la avocați sau să comunice cu rudele, relatează Radio Svoboda, serviciul rus al Europei Libere. Autoritățile ruse au explicat organizarea procesului în incinta secției de poliție prin faptul că Navalnîi încă nu are rezultatele testului la infectarea cu COVID-19.

Arestarea opozantului rus a trezit numeroase reacții internaționale de condamnare. Ministrul german de externe, Heko Maas, a reamintit Moscovei că „Rusia s-a angajat prin tratate internaționale să respecte drepturile fundamentale ale omului” și a cerut eliberarea fără condiții a opozantului. Cereri similare au fost formulate de Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, de Uniunea Europeană și Statele Unite, de alte țări și organizații internaționale. Vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, a spus că acest caz va fi examinat de liderii europeni la summit-ul lor de pe 21 ianuarie.

La Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus însă că aceste declarații în sprijinul lui Navalnîi ar fi o încercare a politicienilor occidentali de a distrage atenția de la propriile probleme și de la ceea ce oficialul rus numește „criza profundă în care s-a pomenit modelul liberal de dezvoltare”.

Navalnîi s-a îmbolnăvit brusc pe 20 august în timpul unui zbor intern în Rusia. Acuză Kremlinul pentru tentativă de asasinat, dar Kremlinul respinge acuzația.

Opozantul rus a fost adus în Germania în stare de inconștiență, cu izoleta medicală, pentru a i se salva viața. În anunțul său de săptămâna trecută despre faptul că revine în Rusia, Navalnîi a spus că a luat această decizie în mod conștient pentru a nu da satisfacție celor care îl doresc înlăturat din viața politică și publică rusă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG