Maia Sandu la Bruxelles: sprijin total al instituțiilor UE

by D M
Distribuiti mai departe...

UE a reconfirmat că sprijină integritatea teritorială a R. Moldova și recunoaște frontierele statului în acord cu declarația OSCE din decembrie 2020, scrie Radio Europa Liberă

Maia Sandu s-a aflat astăzi în prima sa vizită oficială la Bruxelles, unde a avut întâlniri la cel mai înalt nivel în cadrul instituțiilor UE, atât cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen (video aici), cât și cu președintele Consiliului European, Charles Michel (video aici). Ambii înalți oficiali UE, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, posedă rangul de șef de stat în relațiile internaționale.

Pentru Maia Sandu, prioritatea în discuțiile cu oficialii europeni a fost de a „asigura R. Moldova cu vaccinuri anti-Covid-19”. Vaccinurile anti-Covid-19 au fost de altfel principalul subiect al discuțiilor la Bruxelles.

Josep Borrell (video aici), șeful diplomației UE (echivalentul unui ministru de externe al Uniunii), a amintit că în afară de cele 108 milioane euro mobilizate pentru a sprijini sistemul de sănătate din Moldova, Chișinăul a mai primit, fără condiții, și 50 milioane euro din Fondul de urgență macro-financiar.

Josep Borrell a asigurat-o pe Maia Sandu că UE își va menține și întări toate angajamentele luate în cadrul Tratatului de Asociere al Moldovei cu UE. El a lăudat în primul rând angajamentul Maiei Sandu în a combate corupția „pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului”, dar și pentru a asigura independența justiției și stabilitatea sistemului bancar.

Borrell și Maia Sandu au mai discutat și situația din Transnistria. Borrell a insistat că UE sprijină în continuare „formula 5 + 2” și a confirmat că UE sprijină integritatea teritorială a R. Moldova și recunoaște frontierele Moldovei în acord cu declarația ministerială a OSCE din decembrie 2020.

Primirea vaccinurilor de către Moldova va depinde însă, indiferent de sursă, mai ales de felul în care va fi capabilă să le stocheze în condiții adecvate și să le distribuie. Vaccinul Pfizer/BioNTech, primul omologat pe piața internațională, trebuie transportat și stocat la –70 de grade, iar cel produs de firma Moderna, la temperaturi de numai –20 de grade.

stăzi, în afară de Ursula von der Leyen, Charles Michel și Josep Borrell, Maia Sandu s-a mai întâlnit la Bruxelles și cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională; Didier Reynders, comisar pentru justiție; Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere, și cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei pentru economie și responsabil cu piața internă și serviciile.

Discuția cu comisarul Dombrovskis a atins mai ales subiectul ajutoarelor macro-financiare. Tranșa de 50 de milioane euro primită de Moldova în noiembrie a fost acordată necondiționată, însă cea de-a doua tranșă, al cărei termen limită este în septembrie anul acesta, vine cu o serie de condiții, greu de îndeplinit în lumina alegerilor parlamentare care se profilează.

Mâine, marți, Maia Sandu va fi primită în audiență de Regele Philippe al Belgiei și se va mai întâlni și cu președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Înainte de acest maraton diplomatic, duminică, Maia Sandu a mai avut o întrevedere și cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.

După întâlnirea cu Kovesi, Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că au discutat despre „interesul reciproc de a stabili o relație de colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova. Este un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în ceea ce privește combaterea contrabandei și a spălării de bani.”

 

Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.