Persoanele cu dizabilități de vedere și auz au participat la un atelier și au învățat cum să modeleze căsuțe decorative din ceramică

IMG_1268

Alianța INFONET, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a realizat ateliere de ceramică în luna decembrie, în cadrul proiectului „Acces egal, bazat pe drepturile omului, a persoanelor cu dizabilități de vedere și auz la patrimoniul muzeal”.

În Republica Moldova locuiesc cca 177 de mii de persoane cu dizabilități. Viața lor este mult mai dificilă, ei fiind nevoiți să facă față provocărilor de sănătate, de integrare și cheltuieli pentru întreținere. Unii au găsit oportunități de lucru creativ, deprinzând un meșteșug în școală, colegiu, sau transformând un hobby în sursă de venit.

Unele organizații non guvernamentale elaborează programe, ce contribuie la dezvoltarea abilităților de trai independent și incluziune în comunitate pentru aceste persoane, oferindu-le consiliere, informare și îndrumare, ușurându-le adaptarea la viață în comunitate.

În vederea acestui fapt, Alianța INFONET, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a realizat ateliere de ceramică, în cadrul proiectului „Acces egal, bazat pe drepturile omului, a persoanelor cu dizabilități de vedere și auz la patrimoniul muzeal, în decembrie 2020. Muzeografii organizează sistematic ateliere tematice, mai ales cu copii cu necesități speciale, asigurând continuitatea activităților muzeale nu doar la nivel de cunoaștere, dar și de aplicație. În condiții de pandemie, pentru a evita infectarea cu noul virus COVID-19, atelierele au fost organizate, respectând recomandările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Înregistrarea video a evenimentelor a fost translată on-line pentru beneficiarii Asociațiilor persoanelor cu dizabilități de vedere și dizabilități de auz, prin intermediul rețelelor de socializare și canalelor radio.

Evenimentul a fost găzduit în atelierul de creație a meșterilor populari, frații Lilian și Ruslan Scutelnic din Chișinău. Acest atelier, în afara faptului de a întruni condițiile tehnice necesare parcurgerii tuturor etapelor prelucrării artistice a ceramicii, include un spațiu de creație destinat pentru vizitatori de toate vârstele, dornici de a cunoaște și de a parcurge principalele etape, ce țin de modelarea artistică a lutului. În alegerea locației desfășurării atelierului s-a ținut cont de condițiile necesare unor persoane cu dizabilități de vedere și auz. La fel de importantă a fost și atitudinea binevoitoare a meșterilor, imparțiali cu fiecare vizitator indiferent de necesitățile acestora. A fost aleasă anume prelucrarea ceramicii deoarece este un proces plăcut, inofensiv, creativ, vizual și tactil.

În cadrul acestui eveniment demonstrativ au participat elevele Liceului Teoretic cu Profil Arte „Nicolae Sulac din Chișinău, care au fost intermediare la transmiterea competențelor creative. Învățător și ghid al procesului de creație a fost meșterul popular Lilian Scutelnic. El a explicat cum trebuie să fie modelată o căsuță decorativă din ceramică, arătând toate etapele pe care le parcurge lutul, până se obține o piesă de decor sau un obiect utilitar. 

Tot procesul a fost filmat detaliat, iar explicațiile meșterului au fost traduse în limbaj mimico-gestual pentru beneficiarii Asociației persoanelor cu dizabilități de auz. Beneficiarilor Asociației peroanelor cu vedere slabă le-a fost propusă audiodescripția întregului proces. 

Acest gen de ateliere vor avea continuitate, atât la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, cât și în spațiile special amenajate de către meșterii populari. Activitatea meșterilor pune în valoare tradiția meșteșugurilor locale și creează oportunitatea de socializare, de deprindere a noi competențe și aptitudini pentru fiecare membru a societății, pentru a facilita dezvoltarea personală a fiecăruia. Dorim ca acest gen de activități să fie repetate periodic,  iar Muzeul să ușureze legătura dintre tradițional și modern și să ofere oportunități egale pentru fiecare.

Membrii echipei de implementare a proiectului consideră că trebuie organizate campanii informaționale pentru schimbarea mentalității membrilor comunității față de persoanele cu dizabilități. Participând la ateliere meșteșugărești în cadrul Muzeelor, persoanele cu dizabilități vor avea posibilitatea să se integreze în societate, să capete independență și să se simtă utili.

Proiectul „Acces egal, bazat pe drepturile omului, al persoanelor cu dizabilități de vedere și auz la patrimoniul muzeal”, a fost implementat de Alianța INFONET, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Asociația Surzilor din Republica Moldova, RADIOVISION și Centrul Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor din Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul Programului de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente