Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după întrevederea cu Maia Sandu: „Puteți conta pe sprijinul UE în domeniul judiciar și lupta anticorupție”

Anticoruptie.md
18/01/2021

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat-o luni pe președinta Maia Sandu, că poate conta pe sprijinul Uniunii Europene pentru agenda de reformă, inclusiv în domeniul judiciar și în lupta anticorupție.

 „Mă bucur să o întâmpin pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, la Bruxelles. Felicitări pentru câștigarea unui mandat puternic pentru schimbare. Puteți conta pe sprijinul UE pentru agenda reformatoare pe care o aveți, inclusiv în domeniul judiciar și în atât de necesara muncă anticorupție, lupta împotriva COVID-19 și redresarea”, se arată în mesajul Ursulei von der Leyen de pe Twitter, postat după întâlnirea cu Maia Sandu.

La rândul său, lidera de la Chișinău a declarat, după întrevedere, că oficialul european i-a transmis că poate conta pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate.

„Am discutat despre importanța accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii Republicii Moldova și necesitatea de a asigura sistemul de sănătate cu echipament de protecție, despre importanța asistenței financiare pentru țara noastră în următorii ani, cât și cea a Parteneriatului Estic pentru apropierea noastră de valorile și standardele europene. Doamna Ursula von der Leyen ne-a asigurat că putem continua să ne bazăm pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate. Am vorbit despre situația gravă în care se află fermierii noștri și întreprinderile mici și mijlocii din cauza pandemiei și secetei și despre modul în care pot fi ajutați să treacă peste criză.

Am subliniat faptul că cetățenii Republicii Moldova mi-au oferit un mandat puternic anticorupție și că alegerea mea în calitate de Președinte este un prim pas spre consolidarea unei democrații cu adevărat europene a Republicii Moldova. După alegerile parlamentare anticipate și crearea unui guvern funcțional va fi posibilă implementarea reformelor pe care ni le-am planificat”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

Amintim că Maia Sandu se află la Bruxelles, în prima vizită oficială. Șefa statului va avea în perioada 18-19 ianuarie întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

În prima zi a vizitei Președintele Maia Sandu are întrevederi cu: Charles Michel, Președinte al Consiliului European, Ursula Von Der Leyen, Președinta Comisiei Europene, Josep Borell Fontelles, Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, Johannes Hahn, Comisar European pentru Buget și Administrație, domnul Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție, Olivér Várhelyi, Comisar European pentru Vecinătate și Politica de Extindere.

În cadrul celei de-a doua zile a vizitei oficiale, Președintele Maia Sandu va avea întrevederi cu: Alexander De Croo, Prim-ministru al Regatului Belgiei, a Regele Philippe al Belgiei, David Maria Sassoli, Președinte al Parlamentului European.

Anticoruptie.md
18/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii