/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ De Bobotează, circa 100 de tone de apă vor fi livrate gratuit lăcașelor sfinte din Chișinău

missing
18 ianuarie 2021, ora 21:28

Astăzi, în Ajun de sărbătoarea Bobotezul Domnului, numită în popor și Boboteaza, creștinii ortodocși de stil vechi au mers, de dimineață, la biserică, pentru a lua agheasma mare. Zeci de enoriași au venit la Catedrala Mitropolitană din Capitală, pentru a asculta sfânta liturghie, după care, împreună cu preoții, au ieșit în scuarul Catedralei, unde s-a oficiat slujba de sfințire a apei.

Slujba de sfințire a apelor, care le transformă, potrivit bisericii, în agheasma mare, are loc doar în Ajunul Bobotezei și în ziua în care creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului, adică pe 19 ianuarie. În toate celelalte zile de peste an, este orânduită sfințirea aghesmei mici. La Catedrala Mitropolitană, mai mulți enoriași au venit să ia agheasma mare. Totuși, spre deosebire de anii precedenți, de această dată, oamenii nu prea s-au înghesuit să ia apă sfințită.

“- Câtă apă am luat? Iată, două sticle. Eu am luat pentru trei familii: copiilor, nurorii și mie. Astăzi, este foarte bună apa – apă de Iordan pentru sănătate.”

“Eu pentru mine am luat mai puțin. Un borcănaș că asta. Știți, nu e numaidecât să avem sute de litri, ca să ne sfințim. E destul o picătură care să ne sfințească așa, într-o măsură destul de mare. Dar depinde de credința noastră, de voia noastră, depinde de cugetul nostru.”

Sărăcia i-a scos din case pe comercianți, care au vândut sticle pentru agheasmă.

“- Cam câte sticle aveți? – Câte am, nu le-am numărat. – Și cu cât vindeți o sticlă? – Puțin, un leu, doi. – Pentru ce o să vă ajungă banii? – Pentru ce? De pâinică, că primesc pensie puțină.”

“Botezul Domnului Isus Hristos, când l-a botezat. Azi e Ajunul, mâine e Botezul Lui și e foarte mare sărbătoare. De la părinți, de la bunei știm. Tot timpul se duceau la biserică, aduceau agheasmă cu busuioc, nu vindeau sticle ca noi acuma.”

În afară de apa sfințită, de care are nevoie tot creștinul adevărat, nu există sărbătoare a Domnului fără busuioc, spune această doamnă.

“Busuiocul e floarea Domnului. Asta e. Și floarea dragostei. Și floarea cununiilor, și a nunților. Și fără busuioc nu se întreprinde nimic. – Cât busuioc ați adus? – Ei, deamu, cât? – Cât a dat Dumnezeu. – Și cu cât îl vindeți? – Cu opt, cu zece.”

“- Busuiocul la ce preț? Vreo 10 lei? – Cam așa. Eu știu? mă gândesc eu la cinci, eu știu. După om și eu mă uit, că vai de capul la oameni.”

Deși, în biserică, a fost loc suficient pentru toată lumea, unii au uitat, totuși, să respecte distanța fizică, iar alții nu și-au pus măștile de protecție. Potrivit preotului, cleric al Catedralei mitropolitane, Serghei Barbu, apa sfințită luată acasă trebuie păstrată în loc deosebit și, la necesitate, folosită cuviincios și cu credință.

SERGHEI BARBU, PREOT, CLERIC AL CATEDRALEI MITROPOLITANE “NAȘTEREA DOMNULUI”:Această sărbătoare creștină este ca o pregătire a fiecăruia dintre noi, inclusiv și prin post mai aspru, prin ajunarea totală, până seara, până  după slujba Pavecerneței, a utreniei și a litiei, deoarece ne pregătim fiecare dintre noi trupurile și sufletele noastre, pentru a fi prezenți și pentru a vedea și a participa inclusiv la sărbătoarea botezului Domnului.”

De Bobotează, circa 100 de tone de apă potabilă vor fi livrate gratuit lăcașelor sfinte din Chișinău, de către „Apă-Canal Chișinău”, pe parcursul zilelor de azi și mâine. Autocisternele cu apă vor fi amplasate în curțile bisericilor, iar după sfințire, fiecare credincios va putea să ia cantitatea necesară de apă sfințită. Se spune că, păstrată într-un vas bine închis, Agheasma Mare rămâne curată și limpede timp de mai mulți ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram