image
Sursa foto: jurnal.md

Istorii din Cealaltă Basarabie: Au plecat în căutarea unui viitor luminos (VIDEO)

Republica Moldova continuă să piardă tineri calificați, cu studii înalte și potențial extraordinar. Printre cei care au părăsit țara în căutarea unui viitor luminos se numără Rodica și Sergiu Avram. Tinerii s-au cunoscut când își făceau studiile la o universitate din Chișinău, iar acum opt ani au plecat din Moldova.

Călătoriile de serviciu și posibilitatea de a trăi într-un stat dezvoltat l-au determinat pe Sergiu să-și găsească un job într-o țară europeană. Și-au dorit să ajungă în Franța, însă destinul le-a pregătit ceva diferit - au ajuns în Germania, ceea ce a fost o adevărată provocare pentru toată familia.

Când și-au strâns bagajul pentru a pleca în Germania, Sergiu și Rodica aveau deja un copil și erau în așteptarea celui de-al doilea. Știau că trebuie să fie puternici ca să se integreze. Îi aștepta o țară europeană cu stabilitate și oportunități mari de dezvoltare.

Cuplul s-a stabilit la Bonn, un oraș din partea de vest a Germaniei. Din 1949 până în 1990, Bonn a fost capitala Germaniei, însă, după unificarea țării, aceasta s-a mutat la Berlin. Până în prezent, Bonn rămâne un important centru politic și economic al țării. Găzduiește adesea întâlniri și reuniuni diplomatice internaționale. Se numără printre orașele cele mai cunoscute ale Germaniei, iar principalele atracții turistice sunt de ordin cultural. Orașul Bonn este sinonim cu numele lui Beethoven.

Rodica a avut posibilitatea să nască atât în Moldova, cât și în Germania. Femeia a fost frapată de atitudinea și grija pe care a simțit-o într-un stat străin. Sistemul medical german a cucerit-o pe Rodica. I-a oferit încredere și maximă siguranță.

În prezent, cei trei băieți merg la școala germană. În timp, părinții au observat atât avantaje cât minusuri ale sistemului educațional. A durat o perioadă ca să înțeleagă sistemul educațional german, care se distinge considerabil de alte forme de învățământ, dar angajează elevii într-o schemă de performanță, astfel încât, la absolvire, aceștia să aibă un nivel academic ridicat. Educația copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 16 ani combină latura academică cu cea practică, iar la sfârșitul perioadei se obține un certificat care permite continuarea studiilor într-o școală profesională. Elevii cu un nivel academic ridicat se pot transfera într-un gimnaziu pentru absolvire. După susținerea examenelor finale, aceștia își pot continua studiile la o universitate sau o altă instituție de învățământ superior.

S-au integrat și s-au adaptat într-o țară care le-a asigurat stabilitate și un mediu bun pentru progres. Ambii au reușit în timp să se dezvolte în Germania.

De ceva timp și părinții Rodicăi fac naveta Chișinău - Bonn. Motive au suficiente să petreacă mai mult timp în Germania decât acasă. Cea care s-a adaptat mai greu cu depărtarea este mama Rodicăi.

Sergiu și Rodica Avram revin în Moldova cu fiecare ocazie și deși au o viață stabilă în Germania, mai lasă loc de revenire.

Pentru ca familii ca aceasta, capabile, dornice de muncă, civilizate și educate să revină în Moldova și să ne pună țara pe roate, locul numit "acasă" trebuie să le ofere mai mult decât amintiri frumoase și oameni de treabă. Este nevoie de schimbări, garanții și perspective.

Pentru viitorul Moldovei este nevoie de fiecare cetățean. Orice experiență de succes și lecție trebuie învățată și aplicată acasă. 2020 a demonstrat cât de uniți pot fi moldovenii. S-au făcut pași uriași pentru întreaga țară, iar orizontul se arată mai luminos. Vedem în depărtare un viitor stabil și prosper. Ca să ajungem să ne bucurăm de el cât mai suntem în viață, nu putem pierde nicio zi.

Aceasta este doar o familie din sutele de mii care sunt plecate peste hotare. Din fiecare poveste învățăm și găsim soluții. Le clădim una peste alta, și în așa fel, așternem fundația Moldovei, ca în sfârșit să clădim o țară solidă, care să-și păstreze tinerii și talentele acasă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: