Cultură

Calendar ortodox 17 ianuarie. Ce nu ai voie faci de Sfântul Anton

Calendar ortodox 17 ianuarie. Ziua de 17 ianuarie este una extrem de importantă pentru credincioși. În această zi mare îl sărbătorim pe Sfântul Anton, cunoscut și sub numele de Sfântul Antonie cel Mare. Duminică trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a ne asigura că facem voia Sfântului rememorat azi.

Sfântul Anton, 17 ianuarie

Sfântul Anton este sărbătorit la data de 17 ianuarie, ca în fiecare an. El a fost un bărbat de neam egiptean, care a rămas în memoria Bisericii drept primul mare nevoitor creștin pustnic. Este considerat din cele mai vechi timpuri drept începătorul vieții monahale, deoarece el a fost primul care a renunțat la viața lui normală și s-a retras în pustiu, unde a trăit doar pentru a-l sluji pe Dumnezeu, pentru a se ruga și pentru a transmite tuturor iubirea față de Domnul.

Rămas orfan, la vârsta de 20 de ani i-a arătat Dumnezeu, care i-a spus cuvinte care l-au marcat complet: “Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi.”

Și așa a făcut. Și-a împărţit averea la săraci, şi-a încredinţat sora unei comunităţi de fecioare şi s-a retras în singurătate, în apropierea unui deșert.

El s-a stins din viață la vârsta de 105 ani, în pustia în care s-a nevoit aproape toată viață, după ce l-a înmormântat pe Sfântul Pavel Tebeul. Înainte de a muri, Sfântul Anton le-a lăsat ucenicilor săi un testament prin care le cerea să fie îngropat într-un loc secret, acolo unde să nu îl descopere nimeni.

Se zice că marele Sfânt îi scapă de blesteme și boli pe toți cei care se roagă la el. În ziua de 17 ianuarie nu trebuie să coși, să faci treburi casnice sau să speli haine și să le calci.

De altfel, de Sfântul Antonie cel Mare nu se mănâncă dulce. Credincioșii postesc în această zi mare și, pentru ca bunul Sfânt să îi ajute, se fac pachete și se dau de pomană celor nevoiași.

Rugăciune Sfântul Anton

Sfinte Părinte Antonie, cel ce te-ai învrednicit să fii vas ales al Mântuitorului Hristos prin credinţă şi prin viaţa ta curată, du rugăciunile noastre către Dumnezeu şi roagă-L pentru sănătatea, pentru mântuirea, pentru ajutorul şi pentru iertarea păcatelor tuturor celor ce aleargă la ajutorul tău cel sfânt.

Cel ce ai fost pe pământ şi durerile noastre le ştii şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slavă şi mila lui Dumnezeu, pe care tu L-ai mărturisit şi spre Care se îndreaptă rugăciunea ce ți-o aducem cu atâta nădejde.

Slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, alesul vas al Mântuitorului Hristos, vino cu obişnuita ta îndurare în ajutorul nostru, prin rugăciunile tale, către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim sprijiniţi în necazuri, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite, de pofte netrebnice şi de păcate.

Ocroteşte-ne pe noi şi familiile noastre şi ne păzeşte paşii vieţii pe cărările mântuirii.

Bunule Părinte Antonie, cel ce ai făcut din puştiul Egiptului loc de preaslăvire al Marelui Dumnezeu şi al Mântuitorului Hristos, fă şi din puştiul sufletuilui nostru, ars de necredinţa şi ros de patimi, loc plăcut ţie, în care să se sălăşluiască virtutea şi să răsară crinul bine mirositor al faptelor creştine, prin tine să se maresca numele cel sfânt al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *