Noua tulpină de coronavirus din Africa de Sud: Danemarca a depistat primul caz de infectare în rândul cetățenilor

Danemarca a anunţat sâmbătă că a depistat un prim caz de contaminare cu noua variantă de coronavirus înalt contagioasă din Africa de Sud, precum şi o creştere a numărului de infectări cu varianta foarte transmisibilă B117 identificată iniţial în Marea Britanie, informează Reuters.

Foto: UNIMEDIA

Institutul naţional de serologie (SSI) a precizat într-un raport că între jumătatea lui noiembrie şi 10 ianuarie au fost depistaţi 256 de danezi infectaţi cu varianta britanică, sau 1,3% din totalul testelor pozitive analizate genetic în perioada respectivă, transmite Agerpres.

Potrivit datelor preliminare, 11 din cei infectaţi cu noua variantă au călătorit înainte de a se contamina, cinci dintre ei chiar în Marea Britanie, dar nu se poate spune clar dacă s-au infectat în străinătate sau în Danemarca, a notat SSI.

În ce priveşte cazul de contaminare cu varianta sud-africană, este vorba de o persoană care a călătorit în Dubai, a menţionat SSI.

Italia suspendă zborurile din Brazilia, după descoperirea unei alte tulpini

Pe de altă parte, Italia a anunţat sâmbătă suspendarea zborurilor din Brazilia, în răspuns la descoperirea în această ţară a unei alte variante de coronavirus.

Totodată, este interzisă intrarea în Italia a persoanelor care au tranzitat Brazilia în ultimele 14 zile, iar cei aflaţi deja în Italia venind din statul latino-american sunt obligaţi să se testeze şi să contacteze autorităţile sanitare, a scris pe reţelele sociale ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, au consemnat Reuters şi AFP.

Amintim că varianta a fost descoperită în urmă cu două luni în Africa de Sud. Acum a fost depistată deja în alte douăsprezece țări, printre care Germania, Marea Britanie, Finlanda, Franța și Israel, scrie Digi24.

Pe baza a aceea ce au văzut până acum, cercetători citați de CNN se îndoiesc totuși că tulpina va face vaccinurile actuale inutile. Mutația în cauză ar putea însă ajuta virusul să scape de unii dintre anticorpii produși în urma vaccinării și să scadă din eficacitatea serurilor.


Pub