Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE/ Avionul în care se…

LIVE Avionul în care se află opozantul rus Alexei Navalny a aterizat la Moscova

Avionul în care se află politicianul rus a aterizat la un alt aeroport, decât fusese planificat. Alexei Navalny revine azi, 17 ianuarie, în Rusia, după tratamentul pe care l-a urmat în Germania, fiind otrăvit. Cu o zi mai devreme, ofițerii de poliție au venit la susținătorii săi și au încercat să lanseze avertismente cu privire la inadmisibilitatea „măsurilor necoordonate”.

Mai mulți susținători ai opozantului, dar și activiști și reporteri veniți la aeroport să îl întâmpine au fost reținuți. Au intervenit forțe speciale de ordine pentru a scoate oameni din aeroport. Drumul spre celălat aeroport a fost blocat.

La 26 decembrie 2020, câteva zile după ce a fost publicată investigația comună internațională privind otrăvirea sa, comitetul de anchetă a Rusiei i-a intentat un dosar penal privind fraude în proporții deosebite prin crearea unui grup organizat după ce organizația pe care a condus-o, FBK- Fondul de Luptă cu Corupția ar fi acumulat în ultimii 5 ani din donații peste 588 de milioane de ruble rusești (echivalentul a peste 6,5 milioane de Euro), dintre care 356 de milioane (echivalentul a aproximativ 4 milioane de Euro) ar fi fost cheltuiți de Navalny în interes personal.

Ulterior, a fost intentat un alt dosar. Departamantul instituțiilor penitenciare din Rusia (FSIN) a cerut instanței condamnarea lui Navalny pentru un termen de 3 ani de închisoare cu executare. Asta pentru că nu a respectat condamnarea condiționată din 2014 pe care a avut-o pe dosarul Yves Rocher. Pe 28 decembrie, FSIN i-a cerut de urgență lui Navalny să se prezinte la sediul instituției în chiar ultima zi când urma să expire perioada de probă a condamnării politicianului rus.