Dumitru Mișin va fi speaker la TEDxRoseValleyParkED. „Consumăm prea mult fără să ne punem o serie de întrebări necesare”

Misin_diez

La data de 23 ianuarie 2021, se va desfășura prima conferință TEDx despre educație din Moldova. Aceasta poate fi urmărită online, absolut gratuit, pe pagina de facebook. Unul dintre speakerii evenimentului este Dumitru Mișin, directorul de programe Jurnal TV și moderatorul talk-show-ului Ora Expertizei.

 – Acesta este primul eveniment TEDx la care țineți un discurs. Spuneți-ne ce provocări ați întâmpinat pe parcursul pregătirilor pentru conferință. 

 – Acum cinci ani, pe 11 decembrie 2016, eram în sala Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Se desfășura ultimul eveniment TEDx, dacă nu greșesc de până astăzi. Venisem să ascult ce e aia starea de superposition și dacă în viață orice acțiune dezvoltă o nouă direcție, și nu e de fiecare dată una conștientă, ci intuitivă – atunci cum să faci mai bine alegerile în viață, să te lași pe mâna alegerilor intuitive sau să conștientizezi fiecare alegere ca să poți trece cu încredere peste limitele pe care ți le setezi involuntar din instinctul de autoconservare?! Căutam răspunsuri și până atunci, le caut și acum. Dar pe lângă toate astea, mă gândeam, dar eu ce-aș spune la acest subiect?! Pe 23 ianuarie însă voi fi în fața publicului să vorbesc despre un subiect mai puțin abordat, educația publicului. Cea mai mare provocare este să știu dacă vor fi cât mai mulți, după aceea care își vor pune întrebarea – eu ce aș spune la subiect?, și vor căuta răspunsuri după aceea.

 – Ce v-a determinat să alegeți tema educării publicului?     

 – În televiziune este important să ai un țel definit și un drum pe care îl parcurgi asumat. De aproape șapte ani sunt în echipa Jurnal TV. În acești ani am făcut reporterie, divertisment, investigații, documentaristică, emisiuni politice și programe tv. E altceva decât știrile pe care le consumăm zilnic, nu e doar o misiune de a informa publicul. Dacă vreți, tot ce facem e dincolo de un job. Toate proiectele pe care le-am avut și emisiunile care le difuzăm, campaniile sociale pe care le-am promovat de-a lungul anilor nu se opresc pe sticlă. Și, ele nu sunt adresate publicului doar pentru consumul zilnic. Suntem în permanentă căutare de abordări care ofere telespectatorilor oportunitatea de a gândi critic, de a vedea lucrurile și într-o altă lumină, de a le stimula gustul pentru calitate, pentru participare în actul calității când vorbim de televiziune. Partea mai puțin bună a situației este că astăzi consumăm prea mult fără să ne punem o serie de întrebări necesare, iar asta e din cauza volumului imens de conținut necalitativ și care nu ne provoacă curiozitatea de a afla mai mult și ne usucă mințile cu programe care costă milioane în bani azi și sunt fără nicio valoare mâine. E un subiect pe care o să-l dezvolt mai mult sâmbătă, în cadrul TEDx, unde voi putea sper să interacționez și cu publicul ca să dezbatem eventual și păreri diferite.

 – Ce părere aveți despre influencerii care devin din ce în ce mai popuri pe rețelele de socializare? Considerați că aceștia acționează responsabil din punct de vedere al educării publicului?

 – Unele lucruri trebuie gândite, ceea nu se întâmplă de multe ori pe rețelele de socializare. Influencerii au un aport la educarea publicului, dar nu toți o fac cu gândul și scopul de crea valori, dar de a face bani. Nu este neapărat rău să faci bani, doar că nu ăsta este scopul primar în a deveni sau a fi influencer. Cei care au o comunitate mare de urmăritori și de calitate sunt deja personalități formate și cunoscute pentru realizările lor, modul de viață sau poziția pe care o au față de unele subiecte despre care vorbesc. Restul este consumism în cea mai capitalistă formă de prezentare.

 – Putem considera educația din școală/facultate eficientă din punct de vedere al pregătirii tinerilor pentru lumea reală?

 – Școala e foarte importantă și mereu a fost. Dar educația pe care o primești pe băncile școlii sau în aule este doar o parte din informația de care are nevoie astăzi un elev sau student. Au trecut vremurile când puteai spune despre cineva, uite ăsta a trecut prin școală. Nu mai e o suficiență din păcate învățătura primită la ore. Astăzi dacă te bazezi doar pe manualul școlar nu ai șanse mari să te descurci în viața reală. E nevoie de mai multă implicare personală, dincolo de sălile de clasă. Sistemul de învățământ ar trebui să aibă astăzi misiunea să-i îndrume pe elevi și studenți să caute răspunsuri, oferind oportunități pentru a le găsi și a le discuta în cadrul cercurilor mai largi școlare sau universitate. Și mai mult decât atât e nevoie ca școala să tragă cu ochiul mai des la ceea ce este nevoie astăzi de studiat și să se adapteze la mecanismele de oferi cunoștințe celor tineri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente