/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Medicii Ștefan Botnaru și Alecu Mătrăgună povestesc cum au trecut prin vaccinarea împotriva COVID-19

missing
17 ianuarie 2021, ora 22:19

Deși în Republica Moldova, vaccinul împotriva noului tip de coronavirus ar putea ajunge abia în luna februarie, unii conaționali de-ai noștri au fost, deja, vaccinați. Medicii, Ștefan Botnaru și Alecu Mătrăgună sunt printre moldovenii care au reușit deja să se vaccineze împotriva COVID-19. Și asta pentru că aceștia se află în prima grupă de risc. Sunt lucrători medicali în afara țării. Cum se simt aceștia după ce le-a fost administrat serul anti Covid și ce mesaj au pentru moldoveni, aflați în cele ce urmează.

Ștefan Botnaru este un medic originar din Republica Moldova. El lucrează într-un centru de asistență primară din Barcelona, Spania, una dintre cele mai afectate țări din lume de pandemia de coronavirus. În martie 2020, a fost infectat cu virusul COVID-19. După tratament, a revenit la locul său de muncă, iar recent s-a vaccinat cu serul Pfizer-BioNTech. Acum, Ștefan Botnaru se află la Chișinău, într-o scurtă vacanță și ne-a povestit despre experiența sa.

ȘTEFAN BOTNARU, MEDIC, SPANIA: „Nu am simțit nicio durere. Este un vaccin  ca și toate celelalte vaccinuri. Deci, din efecte secundare, eu și colegii mei, nu am avut niciun efect secundar. Am avut doar puțină durere în zona brațului, atât”.

Medicul afirmă că vaccinul este unul sigur, întrucât a fost dezvoltat printr-o tehnologie modernă. Mai mult decât atât, acesta nu modifică, sub nicio formă, materialul genetic al persoanei care se vaccinează.

ȘTEFAN BOTNARU, MEDIC, SPANIA: „Să nu creadă că, cumva genele vor fi alterate sau vor fi modificate. Este un ARN mesager, care are scopul de a crea această proteină spike, care creează imunitatea aceasta împotriva coronaviruslui”.

A doua doză de vaccin urmează să-i fie administrată peste 21 de zile. În cazul vaccinului produs de Moderna, acest lucru se întâmplă peste 28 de zile.

ȘTEFAN BOTNARU, MEDIC, SPANIA: „După prima doză, este asigurată o imunitate între 45-55 %, după a doua de 95%”.

Tânărul are și un mesaj pentru cetățenii din Republica Moldova, aici unde s-au răspândit, cu viteza luminii, diverse teorii ale conspirației despre COVID-19.

ȘTEFAN BOTNARU, MEDIC, SPANIA: „Să se ghideze și să aibă încredere în medici și în oamenii de știință care au lucrat foarte mult asupra acestui vaccin, pentru a-l dezvolta și pentru a-l administra populației”.

Pentru că face parte din grupul de risc, s-a vaccinat împotriva COVID-19 și fostul prezentator TV, Alecu Mătrăgună, care este acum lucrător medical în Montreal, Canada, în departamentul cardio. Lucrează inclusiv cu pacienții bolnavi infectați cu temutul virus.

ALECU MĂTRĂGUNĂ, MEDIC, CANADA: „Am fost informat că acest vaccin poate genera, oricare alt vaccin, reacții locale, durere în locul injectării, slăbiciune, cefalee, o roșeață, dureri articulare. Aceste reacții sunt mai puțin comune la persoanele de peste 50 de ani. Sunt reacții care pot apărea după oricare alt vaccin”.

ALECU MĂTRĂGUNĂ, MEDIC, CANADA: „Senzații și emoții ambiguu, despre care am scris și pe pagina mea. Reacții alergice nu am avut. Am avut doar o ușoară durere în zona injectării, care a fost tratată ușor a doua zi cu paracetamol”.

Acum, își continuă munca, respectând măsurile de protecție anticovid cu strictețe, așa cum o făcea și până acum.

ALECU MĂTRĂGUNĂ, LUCRĂTOR MEDICAL, CANADA: „După a 28 zi, este vorba de un vaccin de la Pfizer. Deocamdată, nivelul de protecție după prima doză este de 50 la sută. A doua doză va genera o creștere a anticorpilor, care îmi va asigura o protecție în jur de 95 la sută”.

Între timp, autoritățile din Republica Moldova sunt în așteptarea primul lot de vaccin anti-covid, iar programul de vaccinare națională ar putea începe la mijlocul lunii februarie. Cel puțin asta a anunțat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, acum câteva zile. Chiar și așa, acesta a precizat că nu știe care este producătorul vaccinului care va ajunge în țara noastră.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram