Pe banii noștri: Ninge afară! Maia e de vină!

În lipsa unui guvern și cu un Parlament aflat în vacanță, principalul actor politic ce pare să mai lucreze în această perioadă este președinta Maia Sandu. Săptămâna asta aceasta a avut un road-trip până la Kiev, cu mașina, pas cu pas, pentru a face economie de bani. Din păcate, cu economia de timp a fost mai greu.

Luni, 11 ianuarie

Președinta Maia Sandu a spus că vrea să dea mai multe atribuții guvernului aflat în demisie, cunoscut ca guvernul „ce-a mai rămas din Chicu”. Aceasta a făcut o sesizare la Curtea Constituțională, o hotărâre ce aparent are un singur scop – de a păstra cu orice preț profesioniștii din acel guvern. Mă rog, noi presupunem că e pentru a încerca să aducă măcar o machetă de ministru în unele ministere, însă ne putem înșela la acest aspect.

Maia Sandu, care a obligat Miniștrii să rămână și s-a apucat și să le dea mai mult de lucru, a urcat în mașină și s-a dus spre direcția Kiev, unde a doua zi urma să se întâlnească cu președinte țării vecine, Volodimir Zelenski. Probabil drumurile din Republica Moldova și cele din Ucraina au trăit un mare șoc atunci când trecea mașina prezidențială peste ele. Se spune că unele porțiuni de drum încercau din răsputeri să își acopere borțile, dar fără succes, exact ca mulți bărbați ai neamului care încearcă să își tragă burțile pe plajă ca să arate mai bine.

Marți, 12 ianuarie

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a spus că Republica Moldova este păscută de un risc tare mare – riscul ca guvernul propus de PAS să fie votat de Parlament, iar astfel să fie amânate alegerile anticipate. Este foarte riscant, pentru că acuș nebunii ăștia de la Guvern, odată puși, s-or mai apuca de făcut reforme pe acolo, prin justiție, prin Ministerul Afacerilor Interne, peste tot. Atunci ce o să facă? Cine își asumă riscurile?

Pentru funcția de prim-ministru au apărut mai mulți pețitori. Primul din ei este Vladimir Voronin, fost președinte de țară și fost președinte de Parlament. Se spune că motivația lui Vladimir Voronin este pentru a completa biletul de la Telebingo Show, și anume, întregirea liniuței „Funcții publice pe care planific să le am în această viață”. Un alt pretendent este primarul de Bălți, Renato Usatîi. Ca să asigure pe toți că nu are nicio șansă de a fi votat, Usatîi și-a dat frâu liber limbii în emisie directă la TV8, împrăștiind înjurături homofobe la adresa lui Gheorghe Cavcaliuc.

Miercuri, 13 ianuarie

La CC a mai venit o sesizare. Se presupune că în acest moment, Domnica Manole este pe punctul de a epuiza spațiul de pe poliță unde ține dosarele cu sesizări. Iar din acel moment critic, singura metodă de prioritizare a dosarelor este utilizarea formulei matematice „Pe un delușor, rage-un boușor, mu-mu-mu, ieși afară tu”.

Joi, 14 ianuarie

Într-un răspuns pentru portalul AGORA.MD, secretarul Președinției, Andrei Spânu, spune că clădirea Președinției nu este dată în exploatare, adică, oficial este încă șantier. Se presupune că Igor Dodon ar fi tare nemulțumit la auzul aceste vești, cerându-i înapoi de la Erdogan pe toți cei 6 profesori expulzați, sau măcar 1-2 din aceștia.

Vineri, 15 ianuarie

Maia Sandu a provocat o criză politică și constituțională. Este declarația fostului președinte, Igor Dodon, care la finalul lunii decembrie alături de PSRM a orchestrat un vot comun cu Partidul Șor, condamnat de toți partenerii externi care au finanțat R. Moldova. Tot Igor Dodon spune că Maia Sandu este vinovată de criza constituțională care a fost creată de demisia lui Ion Chicu.

Igor Dodon a spus că tot este din cauza că Maia Sandu nu a desemnat încă un prim-ministru, nici măcar în a 21-a zi de la demisia guvernului. Asta după ce Igor Dodon a așteptat, în 2019, 90 de zile să numească un prim-ministru.

Între timp, în Moldova:

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova a spus că „noi ne așteptăm la un val nou de infectări, reieșind din considerentul că a fost vacanță de iarnă, sărbătorile, au venit foarte mulți concetățeni din afară ca să sărbătorească alături de cei dragi, de familie, de rude”. 2020 a trecut, dar pandemia nu a plecat nicăieri. Criza însă a venit.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.