/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Prețurile la mai multe produse alimentare au crescut ca pe drojdii, arată datele statistice

missing
16 ianuarie 2021, ora 21:57

În luna în care oamenii se pregăteau de Revelion, prețurile la mai multe produse alimentare au crescut ca pe drojdii, arată datele statistice. Cele mai scumpe, în luna decembrie, au fost legumele, printre care ardeii, varza și vinetele. S-au majorat prețurile și la ouă, uleiul de floarea soarelui, la unele tipuri de lactate și la zahăr. Afectați de scumpiri, bătrânii izbucnesc în lacrimi când sunt întrebați despre prețuri mari.

Cea mai considerabilă creștere a prețurilor se atestă, potrivit datelor statistice oficiale, la legumele proaspte. De exemplu, comparative cu luna noiembrie, în decembrie varza s-a scumpit cu circa 13 procente, vinete cu circa 11 la sută, roșiile cu peste 4 la sută, iar castraveții cu mai bine de 3 procente. Între timp, o majorare se atestă și la uleiul de floarea soarelui, cu 3,5 procente, dar și la ouăle de găină cu 2 procente.

Aflați la limita sărăciei, unii cumpărători spun, printre  lacrimi, că pensia nu le ajunge nici pentru un borș cu varză, iar de carne – nici vorbă.

Eu nu pot să-mi cumpăr carne pentru că asta e 8 lei și asta e 10 lei. Eu am 50 de lei pe zi pentru cumpărături. Eu nu pot să lucrez pentru că am rinichii bolnavi. Am pensia de 1500 de lei. -Ce puteți să faceți cu acești bani? -Să mănânci o data la trei zile.”

„Nici legume nici fructe nu poți să mai mănânci, dar de carne și pește nici vorbă. Mă uit să eu o bucată de dovleac, vreau să fac o plăcintă.”

De cealaltă parte, vânzătorii din piețe susțin că prețurile nu s-au majorat. Chiar și așa, aceștia se plâng că și așa duc lipsă de cumpărători.

„Nu s-au scumpit strugurii chiar din contra s-au ieftinit, dar nu merge deloc. Lumea are foarte multă poamă nu știu ce o să facă, o să piardă foarte mult.”

Chiar nu s-au scumpit deloc, au rămas aceleași. Pe timp de iarnă acum prețurile sunt desul de acesibile nu poate să fie 5 lei roșiile că nici vara nu a fost așa. Acum sunt la 25 de lei pe timp de iarnă prețurile sunt normale, lefile sunt prea mici.”

„Cum a fost eu așa și vând cu același preț. -Vin cumpărătorii cumpără? -Vin, așa și așa.”

Iar majoritatea cumpărătorilor care umblau printre tarabele cu fructe și legume erau mai mult în calitate de vizitatori.

„Anul trecut era mai ieftin, dar acum oleacă mai scump. Este chiar mai scump și ca la magazin, roșiile, castraveții. Pe mine feciorul mă ajută dacă nu mă ajuta ce făceam eu, Acum numai încălzirea a venit 1000 de lei și ce să fac trebuie și la farmacie să ma duc.”

Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri la morcovi, cu peste 6 la sută, citricile cu circa 4 la sută, iar carnea de porc și cartofii  cu 2 procente.

Reporter: Cătălin GORIA

Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram