Ultima oră

Propaganda rusească profită de scandalul Twitter-Trump

Decizia blocării lui Donald Trump pe Twitter a împărțit scena internațională în două tabere: cei care clamează „raderea” liderului de la Casa Albă și cei care văd în această hotărâre un precedent periculos și un atac la adresa libertății de exprimare. În cea de-a doua categorie se numără și cancelarul german Angela Merkel, precum și însuși fondatorul Twitter, Jack Dorsey. Să vedem, însă, cum extrage Kremlinul profit politic din această controversă.

Gevorg Mirzayan, lector universitar în Departamentul de Științe Politice al Universității Financiare a Federației Ruse, expert cuplat la narațiunile de propagandă ale puterii de la Moscova, a repus pe tapet, într-un articol de opinie publicat în Vzglyad, necesitatea tranziției la „Internetul suveran”, potrivit Meduza.io.

„Prin interzicerea lui Donald Trump pe Twitter și alte rețele, Silicon Valley a dezvăluit în cele din urmă lumii de ce suveranitatea digitală este o necesitate în secolul XXI: în orice moment aceste monopoluri virtuale pot arunca utilizatorii într-un «lagăr de concentrare digital» din motive cu totul partizane”, este de părere Mirzayan.

„Prozeliții vor recunoaște strategia de afaceri a companiilor tehnologice: oferă ceva gratuit, îi face dependenți pe utilizatori și apoi le solicită plata (în acest caz, loialitatea față de ortodoxia politică liberală)”, subliniază lectorul rus.

Dacă Facebook o va lua în lunetă pe Maria Zaharova? – se întreabă Gevorg Mirzayan. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, folosește preponderent Facebook ca instrument de comunicare al MAE rus.

„Ce se întâmplă dacă Occidentul decide să se amestece în relatările presei ruse și ale politicienilor ruși înainte de alegerile din Duma de Stat din 2021? În prezent, principala apărare a Rusiei împotriva unor astfel de acțiuni este că rețelele de socializare din SUA nu se bucură peste granițe de imunitate împotriva acuzațiilor de cenzură, așa cum se întâmplă acasă. (Dacă Facebook blochează pe cineva important, statul rus poate restricționa accesul companiei la veniturile din publicitate din Rusia.) O soluție pe termen mai lung ar fi totuși duplicarea infrastructurii de socializare și de web a Occidentului, dar de această dată fără cenzura politică. Rușii vor culege recompensele și ar putea atrage chiar și afaceri internaționale, dacă acest Internet 2.0 se dovedește mai liber” decât „lagărul de concentrare digital al Americii”, notează Mirzayan.

Altfel spus, acesta propune o variantă rusească de „tărâm promis” al libertății digitale în social media.

„Internetul suveran”

Conceptul de „Internet suveran” a fost patentat de Igor Așmanov, unul dintre teoreticienii putinismului – superstar New Media, magnat al RUNET, soțul Nataliei Kaspersky, co-fondatoarea companiei de securitate antivirus Kaspersky Lab.

Teoriile sale, pe scurt:

Google, Facebook, Twitter sunt arme ideologice îndreptate împotriva Rusiei;

Google este o operațiune sub acoperire a serviciilor secrete americane;

Fiecare țară are dreptul la „suveranitate informațională”, prin care guvernul controlează informația care ajunge la populație;

Occidentul practică suveranitatea informațională camuflând-o în narațiunea libertății de exprimare;

Dacă ideologia ta este importată, cum se întâmplă cu liberalismul, atunci înseamnă că joci după reguli străine și, prin urmare, ești dependent de o definiție
străină a libertății și vinovăției;

Ideologia nu trebuie importată, ci creată în interiorul țării, la fel ca sistemele operaționale, rachetele, insulina și grâul;

Odată creată, ideologia trebuie protejată prin suveranitate informațională;

La fel ca URSS, Internetul se va prăbuși și se va sparge într-o mulțime de „Interneturi suverane”, pe care statele le vor „naționaliza” pentru a putea fi adaptate securității naționale.

Twitter şi vecinii săi din Silicon Valley sunt de mai multe luni în vizorul autorităţilor americane. Congresmeni din ambele tabere le reproşează atotputernicia lor, atât în termeni de concurenţa economică, cât şi în ceea ce priveşte datele şi dezbaterea publică.

Când Donald Trump a încercat vineri să răspundă la suspendarea contului său prin contul oficial POTUS (preşedintele Statelor Unite), în atenţia celor „75 de milioane de patrioţi” care l-au votat, mesajele sale au fost imediat retrase de pe reţeaua socială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *