(video) Maia Sandu, la discuții cu reprezentanții corpului diplomatic al țării: Știți că avem o relație complexă cu Rusia. Ne dorim depășirea tuturor problemelor

Președinta țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj corpului diplomatic în care și-a prezentat viziunile pe care le are cu privire la politica externă a Republicii Moldova, ca să pornească un proces amplu de consultări, necesar pentru regândirea acesteia. Maia Sandu a vorbit despre obiectivele-cheie pentru perioada următoare și relația RM cu statele partenere și organizațiile internaționale.

Foto: captură video

„Este o ocazie potrivită să împărtășesc cu Dvs. viziunile pe care le am cu privire la politica externă a Republicii Moldova, ca să pornim un proces amplu de consultări, necesar pentru regândirea acesteia.

Înainte de a vorbi despre politica externă, despre prioritățile noastre ca țară și despre mandatul oferit de cetățeni în materie de politică externă, aș vrea să încep cu situația din țară. Știți bine că politica externă începe cu realitățile interne. Anume realitățile interne sunt acel soclu pe care o diplomație poate fi eficace sau, din contra, poate fi împinsă în stare de incapacitate.

Pe parcursul mai multor ani, ați fost nevoiți să reprezentați o țară despre care se vorbea, în mare parte, doar de rău – despre furtul miliardului, despre operațiuni de spălare de bani, despre deputați care se vând, despre corupție la cel mai înalt nivel, despre regim antidemocratic. Este extrem de dificil să-ți promovezi țara în asemenea condiții”, a declarat Sandu.

Președinta țării a anunțat și obiectivele-cheie pentru perioada următoare.

„Primul este lupta împotriva corupției. Peste tot. În toate instituțiile statului. Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară. Așa cum o arată cele mai recente exemple, aceste scheme, pe lângă daunele pentru bugetul și interesul public, produc și vulnerabilități care țin angajații statului ostateci intereselor unor grupări criminale cu reprezentare politică. Am un mesaj personal către acei puțini care sunt implicați în astfel de scheme - încetați acum. Nu puneți serviciul diplomatic și colegii voștri în situații complicate. Ilegalitățile vor fi sancționate dur.

Al doilea obiectiv de reformă ține de consolidarea instituțiilor statului, inclusiv a instituțiilor responsabile de asigurarea interesului primordial al unui stat - securitatea. Doar cu instituții funcționale în domeniul securității și diplomației putem avea o politică internațională care aduce beneficii maxime țării noastre.

Așadar, prioritatea mea cheie, ca președinte, dar și mandatul oferit explicit de cetățeni este să facem ordine la noi acasă. Ca să reușim cu toții acest lucru, vom avea nevoie de o sincronizare maximă între politica externă și cea internă. Aici sprijinul serviciului diplomatic va fi foarte important pentru a îmbunătăți situația în țară”, a spus Sandu.

Președinta a vorbit și despre relațiile cu diaspora și serviciile consulare. Aceasta a rugat să fie reluat lucrul de facilitare a procedurilor consulare lansat în 2019 pe timpul când era în Guvern. Președinta, miercuri, a avut o primă discuție cu instituțiile-cheie pe acest subiect, precum și cu reprezentanții activi ai diasporei pentru a identifica problemele principale și pentru a înțelege cum pot fi susținuți prin servicii consulare mai bune. Astfel, în zilele următoare vor crea un grup de lucru, obiectivul căruia va fi simplificarea procedurilor consulare.

Președinta a vorbit și despre relația cu mai multe state.

„În privința Rusiei, știți că avem o relație complexă. O relație în care avem multe domenii în care cooperăm, avem foarte mulți concetățeni care trăiesc în Rusia, avem legături comerciale tradiționale, dar și unele domenii în care avem și diferențe de opinii și interese. Dar aici vreau să reamintesc că ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă. O astfel de relație evident presupune și respectul pentru neutralitatea noastră, inclusiv prin depășirea situației în care ne aflăm atât în procesul de reglementare transnistreană, cât și a celei legate de prezența trupelor ruse pe teritoriul țării noastre. Dar obținerea acestor obiective se poate face prin dialog și relații de parteneriat. Eu personal voi depune toate eforturile ca să avem o relație bună cu Federația Rusă. Evident, acest lucru depinde nu numai de Moldova, dar și de partenerii noștri. Obiectivul nostru este să construim o relație reciproc respectuoasă și reciproc avantajoasă cu Federația Rusă”, a declarat Sandu.

Vedeți mai jos discurul integral:


Pub