Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noii cetățeni. Malta a dezvăluit…

Noii cetățeni. Malta a dezvăluit numele noilor destinatari ai „pașapoartelor de aur” din Rusia, printre care un miliardar din lista Forbes

Foto: Spektr.press

Guvernul Maltei a publicat o listă cu participanții la Programul de Stat pentru anul 2019 de obținere a cetățeniei malteze în schimbul investițiilor. Astfel, publicația RBC s-a familiarizat cu această listă. Potrivit publicației, din peste 3 mii de deținători ai „pașapoartelor de aur”, circa 300 sunt originari din fosta URSS, inclusiv din Rusia, scrie Spektr.

Unul dintre destinatarii „pașaportului de aur” este Serghei Kolesnikov, care face parte din lista miliardarilor Forbes. El este fondatorul și co-proprietarul companiei „Technonikol”, care produce materiale pentru acoperișuri. El a confirmat că deține cetățenia malteză, explicând că „noul pașaport economisește timpul în călătorie și extinde geografia țărilor fără viză de intrare”.

Serghei Kolesnikov

În listele deținătorilor cetățeniei malteze se regăsesc și alte nume ale oamenilor de afaceri ruși:

  • Andrian Melnikov, fondator și co-proprietar al lanțului de magazine de materiale de constucție „Petrovich”;
  • Alexey, fiul ex-președintelui „Rosnefti”, fostului vicepreședinte al „Novatek” Serghei Bogdanchikov, acum co-proprietar al companiei „DataPro”, care se ocupă de dezvoltarea centrelor de date;
  • Gheorghi Vedernikov, unul dintre fondatorii „Dezvoltator” LSR;
  • Gheorghi Chumburidze, acționar al companiei „Vertikal” (operator de infrastructură pentru amplasarea echipamentelor celulare);
  • Anton Strekalov, co-proprietar al „Valenta Farm” (producător de ingavirină și fenazepam);
  • Andrei Zinoviev, directorul general al „Rusenergosbyt”.

De asemenea, și în ianuarie 2020 lista deținătorilor de „pașapoarte de aur” din Malta a fost dezvăluită. Atunci în ea erau incluse aproximativ zece persoane, ale căror nume coincid cu numele unor mari oameni de afaceri ruși. Printre ei se numără Alexandr Corobov, proprietarul grupului de companii „Шоколадница”, Alexandr Gorbatovski, acționar AFK „Sistema”, Leonid Shorsher și Serghei Camzin, membrii Consiliului de administrație al Băncii „City Invest”. Lista include, de asemenea, numele lui Vasile Torkanovsky și a familiei sale, partener la Biroului de Avocați „Ivanyan & Partenery”.

Programul „cetățenie în schimbul investițiilor” la momentul actual este realizat în trei țări ale UE – Malta, Bulgaria și Cipru. În Malta, pentru a obține un pașaport, beneficiarul trebuie să contribuie cu 650 mii de euro în Fondul Național de Investiții, în plus – să investească 150 mii de euro în economie și să cumpere sau să închirieze bunuri imobiliare. În Bulgaria beneficiarul trebuie să investească 1 milion de euro, iar în Cipru – începând cu 2 milioane de euro, plus trebuie să cumpere proprietăți pe insulă.

Programul a fost criticat în repetate rânduri de către autoritățile europene și organizațiile internaționale. Se invocă faptul că programul „pașapoartelor de aur” prezintă riscuri în ceea ce privește spălarea banilor, corupția și evaziunea fiscală.

După o serie de scandaluri din august 2020, Cipru a decis să schimbe condițiile programului. Conform noilor norme, „persoanele politic importante” (deputați, înalți demnitari de stat, judecători, primari, ambasadori) care și-au pierdut această calitate cu un și mai mult în urmă, trebuie să dovedească sursa de proveniență a capitalului, și, de asemenea, să prezinte cazierul judiciar. În plus, autoritățile Ciprului au declarat că vor verifica toate pașapoartele emise în schimbul investițiilor în economia țării în cei 18 ani de realizare a programului – din 2002 până pe 31 iulie 2020.

Și Malta de asemenea a înăsprit condițiile programului – obținerea cetățeniei va fi posibilă numai după un an sau trei ani în statutul de rezident, iar solicitanții vor fi supuși unei verificări juridice aprofundate.

În noiembrie 2020 a devenit cunoscut faptul că Rusia de asemenea va avea propriul program de „pașapoarte de aur”.

Potrivit proiectului de lege, conform noului program, beneficiarii vor avea mai multe posibilități pentru a obține un permis de ședere. Cea mai ieftină variantă presupune investiții în mărime de 10 milioane de ruble. Acești bani trebuie să fie investiți într-o întreprindere individuală, care trebuie înregistrată în prealabil, iar apoi beneficiarul trebuie să angajeze zece cetățeni ruși.