Maia Sandu, către ambasadori: „Schemele prin care unii angajați ai serviciului diplomatic fac bani trebuie să dispară”

Anticoruptie.md
15/01/2021

Schemele prin care unii angajați ai serviciului diplomatic fac bani trebuie să dispară, iar ilegalitățile vor fi sancționate dur. Este mesajul adresat vineri de către președinta Maia Sandu corpului diplomatic al Republicii Moldova, în cadrul unei întrevederi online.

„Așa cum arată cele mai recente exemple, aceste scheme, pe lângă daunele pentru bugetul și interesul public produc și  vulnerabilități care țin angajații statului ostatici intereselor unor grupări criminale cu reprezentare politică. Am un mesaj personal către acei puțini care sunt implicați în astfel de scheme, încetați acum. Nu puneți serviciul diplomatic și colegii voștri în situații complicate. Ilegalitățile vor fi sancționate dur”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a punctat că obiectivele mandatului său sunt lupta împotriva corupției și consolidarea instituțiilor statului. „Știți bine că politica externă pornește de la situația internă din țară. De mai mulți ani ați fost nevoiți să prezentați o țară despre care se vorbea de rău. Este foarte greu să-ți promovezi țara în aceste condiții. Dumneavoastră aflându-vă în discuții cu partenerii externi vedeți reacțiile lor de dezaprobare a deciziilor luate de fostele autorități în decembrie 2020.

Aceste încercări de a da foc la țară se apropie de izolarea internațională, în care au încercat să ducă țara foștii decidenți politici. Aceste pagini negre din țara noastră au atras după sine consecințe nefaste pentru țara noastră. Voi încerca să aduc respectarea Republicii Moldova pe plan internațional. Avem două obiective importante - lupta împotriva corupției și consolidarea instituțiilor statului”, a punctat Maia Sandu.

Amintim că la începutul lunii decembrie 2020, Serviciul de Informații și Securitate, în comun cu Serviciul Vamal, a contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante, la Postul vamal Palanca, la ieșirea din Republica Moldova spre Ucraina. Produsele au fost depistate în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuțe de înmatriculare ale corpului diplomatic, care aparține Ambasadei Moldovei la Moscova. Potrivit estimărilor, evaluarea lotului se cifrează la peste 8 milioane de lei.

În dosar a fost reținut șoferul microbuzului cu numere diplomatice în care au fost depistate cutii cu anabolizante. PCCOCS a dispus învinuirea șoferului pentru tentativă de contrabandă cu anabolizante și substanțe psihotrope. Ulterior, în același dosar a fost reținut ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, rechemat imediat după incident. Acesta a fost audiat și pus sub învinuire, apoi arestat. 

Anticoruptie.md
15/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii