Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Veaceslav Ioniță: Pandemia i-a ținut…

Veaceslav Ioniță: Pandemia i-a ținut pe moldoveni acasă și le-a „economisit” 1,2 miliarde lei, doar din plățile cu cardul bancar

Pandemia din 2020 a limitat puternic posibilitatea de circulație și odihnă peste hotare a moldovenilor. Drept consecință doar achitările cu cardul bancar în 2020 în perioada aprilie-septembrie a fost cu 30% sau 1,2 miliarde lei mai mici decât anul trecut, conform expertului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Cel mai puternic au scăzut plățile cu cardul efectuate de moldoveni peste hotare, care sau redus în perioada Aprilie-Septembrie aproape 3 ori de la 1,3 miliarde lei în 2019 la 0,5 miliarde lei în 2020. Este vorba de o reducere totală de peste 800 milioane lei, spune expertul.

Procurările on-line tot au fost afectate de pandemie, ele fiind în scădere cu 15% sau 320 milioane lei.

Expertul spune însă că, cardul bancar nu este mijlocul de bază de plată a moldovenilor în vacanțele de peste hotare. Cea mai mare parte a plăților este realizată în numerar sau aici în R. Moldova la procurarea foilor turistice.

„În baza unei analize a IDIS Viitorul de mai mulți ani în urmă, putem estima că în jumătate de an de primăvară-vară 2020, moldovenii au economisit cel puțin 250-300 milioane de dolari din contul anulării vacanțelor peste hotare. Deja dacă sunt bune sau rele aceste economii vă las să decideți singuri”, spune Veaceslav Ioniță.