04:34:27 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Un procuror care a DECONSPIRAT mai multe cazuri de trafic internaţional de DROGURI, ar fi încolţit de lumea interlopă, dar şi de Procuratura Generală

Actualitate 14.01.2021 16:59 Vizualizări5167 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un procuror care a DECONSPIRAT mai multe cazuri de trafic internaţional de DROGURI, ar fi încolţit de lumea interlopă, dar şi de Procuratura Generală deschide.md


Procurorul Pavel Vinițchi, acuzatorul de stat în gestiunea căruia au fost majoritatea dosarelor ce țin de traficul internațional de droguri ale grupării „Borman”, a fost, recent, victima unei ample campanii de denigrare, în spatele căreia ar sta unii colegi din PG, dar și din cadrul altor organe de drept ale statului, precum și unii reprezentanți ai lumei interlope.

Surse apropiate anchetei, citate de Deschide.md, susțin că procurorul Vinițchi ar fi prezentat pe 23 septembrie un raport procurorului general Alexandr Stoianoglo. Tot prin intermediul acestui act, acuzatorul a solicitat pornirea unui dosar penal pentru amestec la înfăptuire justiției, denunțuri mincinoase, precum și tentativă de intimidare a organului de urmărire penală din partea unor persoane certate cu legea, dar care a rămas fără acțiuni, asta deși conform legislației ar fi trebuit să se intervină imediat.

Numele lui Vinițchi a apărut în presă, la începutul lunii august anul trecut, fiind acuzat de către un membru al grupării „Borman” că ar fi pretins și primit mită de la acesta. Procuratura Generală a început o anchetă de serviciu, iar peste cinci luni de la apariția acelor declarații - pe 30 decembrie 2020, Colegiul disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor a încetat procedura disciplinară intentată pe numele lui Vinițchi din motiv că nu s-a constatat comiterea unei abateri disciplinare. Întâmplător sau nu, cu o zi înainte de pronunțarea Colegiului disciplinar al CSP, mașina porcurorului Vinițchi a fost incendiată.

Deși nu este o decizie în acest caz se pare piromanul ar fi un apropiat al lui Oleg Prutean, cunoscut în lumea criminală ca „Borman”. Aceeași persoană a făcut și un denunț la Procuratura Anticorupție pe numele lui Vinițchi, însă acesta s-a dovedit a fi fals. Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia mai multor probe care ar putea face lumină în acest caz, dar și unde și în fața cui a greșit procurorul Vinițchi.

În luna august, 2020, mai multe instituții media au publicat un filmuleț video cu declarațiile unui individ care susține că procurorul Pavel Vinițchi i-ar fi cerut 15 mii de euro ca să-l lase în libertate. Este vorba despre Anton Zaharov, membru al grupării criminale „Borman”, condusă de Prutean, cel care a fost eliberat în condiții dubioase din Penitenciar, la sfârșitul lunii iulie a aceluiași an. Zaharov este vizat într-un dosar de trafic cu 16,4 kilograme de hașiș din Maroc în Federația Rusă.

În declarațiile sale, făcute pentru presă, Zaharov susține că a venit la PCCOCS pe 22 iunie, după-amiază, însoțit de avocatul Maxim Chișcă, unde a avut o întâlnire cu Vinițchi.

„Am intrat doar eu, avocatul a rămas după ușă. Procurorul m-a căutat în buzunare ca să nu am mijloace de înregistrare. I-am dat 5 mii de euro. Vinițchi m-a lăsat în birou și mi-a zis să-l aștept. A apărut peste vreo 30 de minute. Mi-a zis că dacă vreau să-mi rezolv problema, să-i mai aduc încă 10 mii de euro. Tol el mi-a zis să adresez în instanță o cerere de revocare a măsurii preventive și el o va susține după ce voi aduce banii”, a declarat Zaharov jurnaliștilor.



Sursa citată scrie că întâlnirea Zaharov-Vinițchi a fost confirmată și de către avocatul Maxim Chișcă, care susține că nu a participat la acea întrevedere, ci a stat sub ușă.

„Clientul meu m-a rugat să-l însoțesc la PCCOCS. Dar a dorit să intre singur în biroul lui Vinițchi. A stat multișor acolo, nu știu despre ce au discutat, dar, când a ieșit, Anton mi-a zis să scriu o cerere de revocare, căci Vinițchi o va susține. A doua zi, cererea de revocare a fost depusă”, susținea atunci Chișcă.

Imediat după apariția articolului, Procuratura Generală a venit cu un comunicat pe site-ul instituției prin care anunța că a luat act de materialului jurnalistic, intitulat ”Greșeala procurorului Vinițchi”, realizat de săptămânalul ”Gazeta de Chișinău” și a început o anchetă de serviciu pe numele procurorului din cadrul Procuraturii municipiului Chisinau, delegat în PCCOCS - tot el vizat în respectivul articol.

„De asemenea, vor fi supuse controlului cauzele penale la care se face referire în materialul jurnalistic, concluziile acestui control urmând a fi implementate cu imparțialitate şi fără întârziere. Procuratura se delimitează de activitățile ce nu se circumscriu normelor procedurale sau care constituie abateri disciplinare sau încălcări ale Codului de etică al procurorului. Activitatea tuturor procurorilor trebuie desfăşurată cu respectarea strictă a legii, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, cu imparţialitate şi independenţă. În cazul în care faptele prezentate se vor confirma, vor fi luate măsurile legale în consecință. Despre rezultatele controlului de serviciu, Procuratura va informa suplimentar”, se menționa atunci în comunicatul PG.

Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia raportului procurorului Pavel Vinițchi pe care l-a prezentat Procurorului General Stoianoglo, Alexandru Stoianoglo, dar și o serie de probe care vin să prezinte o a doua parte a monedei în acest caz și care, totodată ridică o serie de întrebări, dar și dubii în ceea ce privește veridicitatea declarațiilor lui Zaharov, precum și a acțiunilor Procuraturii Generale.

În actul cercetat de noi, Vinițchi susține că duminică, 21 iunie 2020, a fost telefonat de către avocatul lui Zaharov, Maxim Chișcă, care i-a comunicat că deține o informație relevantă pentru dosarul penal în care este vizat clientul său, Anton Zaharov.


„Astfel se încearcă intimidarea acuzatorului de stat, să creeze artificial o situaţie de apariţie a unor bănuieli a conducătorilor organelor de drept, inclusiv ai Procuraturii Generale asupra corectituinii şi legitimităţii acţiunilor fiecărui membru al grupului de urmărire penală, îndreptate de fapt în scopul evitării tragerii la răspundere penală a fiecăruia din membrii acestei organizații criminale, precum și recuzării mele în calitate de procuror care gestionează urmărirea penală în cauza dată, înaintînd deja multiple cereri în acest sens, iar în acelaşi timp, în vederea neadmiterii deconspirării sale, precum şi aflării adevărului pe caz. Aceste informații mi-au fost aduse la cunoștință de mai multe persoane învinuite în cauzele penale aflate în gestiunea mea, în special că avocata Ala Raevschi, învinuiții Zaharov Anton și Marțîniuc Maxim, fiind însărcinați de către Pruteanu Oleg, îi contactează și le propune să depună anumite denunțuri intenționat mincinoase în privința mea, precum că a-și fi cerut anumite sume financiare dar nu mi le-au dat”, se mai arată în documentele cercetate de Deschide.md.

PG nu a interprins acțiunile menționate mai sus, nici după ce a fost publicat actul întocmit de Colegiul disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor, în care se precizează că din materialul probator administrat, inclusiv explicațiile lui Vinițchi, în cadrul verificării sesizării, nu s-a constatat întrunirea tuturor condițiilor angajării răspunderii disciplinare în acțiunile procurorului, inclusiv în forma vinovăției cerute de lege.

Alexandru Stoianoglo și Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al PG, nu au răspuns la apelurile reporterilor Deschide.md pentru a comenta acest fapt.

Totodată, este de menționat că, în noaptea de 29 spre 30 decembrie, înainte ca Colegiul disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor să publice decizia în cazul lui Vinițchi, mașina procurorului Vinițchi a fost incendiată de o persoană necunoscută pe strada Maria Drăgan din sectorul Ciocana al capitalei. Procuratura Generală a luat apă în gură în acest caz și nu au venit cu nicio condamnare publică a acestor acțiuni, de exemplu cum au făcut-o atunci când atunci când Zaharov a făcut declarații în privința lui Vinițchi.

Oleg Afanasie, procurorul municipiului Chișinău, a declarat atunci că, deși nu este niciun suspect, în acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza articolul 349 alin 2. lit. b) și c) „Ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească” din Codul Penal.

Amintim că liderii grupării internaționale „Borman”, specializată în trafic internațional de droguri, sunt Ghenadie Flocea și Oleg Pruteanu. În anul 2000, poliția judiciară portugheză a reținut 24 membri ai grupării „BORMAN”, care au fost vizați într-un dosar prin cumul.

În același dosar, au fost documentate cazuri de șantaj, răfuieli și amenințări cu moartea, dintre care erau vizați chiar și doi membri ai grupării, care au mers împotriva lui „Borman”, iar ultimul a ordonat să fie bătuți și alungați de pe teritoriul portughez.

Dosarul a fost pe masa magistraților mai bine de 4 ani, iar în anul 2004 toți cei 24 de membri ai grupării și-au aflat sentințele.

Mai multe detalii AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md