(foto) Aleksei Navalnîi a fost dat în urmărire și riscă 3,5 ani de închisoare la revenirea sa în Rusia

file-20200821-16-1obfe9c
Foto: theconversation.com

Rusia l-a plasat pe Aleksei Navalnîi, principalul oponent al lui Vladimir Putin, pe lista persoanelor date în urmărire, în condițiile în care liderul opoziției a anunțat că se pregătește să se întoarcă în Rusia, relatează The Moscow Times.

Navalnî se află în Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu noviciok, la sfârșitul anului trecut.

„Avocatul său Vadim Kobzev, a precizat însă că este puțin probabil ca adăugarea lui Navalnîi pe lista persoanelor urmărite să-i afecteze planurile de a zbura duminică la Moscova”, transmite Digi24.

Potrivit decretului Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN), publicat pe 29 decembrie, Navalnîi a evitat supravegherea în Germania după ce au fost lansate măsurile inițiale de căutare pe 27 noiembrie. FSIN îl acuză că nu s-a prezentat la biroul său din Moscova la sfârșitul anului trecut în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Documentul FSIN adaugă că „nu s-a putut stabili unde se află condamnatul”.

Mandatul federal prevede ca persoana urmărită să fie reținută imediat după ce se stabilește locul în care se află.

Opozantul, care îl acuză pe președintele Vladimir Putin de a fi ordonat otrăvirea sa în august, a fost condamnat în 2014 într-un caz de fraudă și escrocherie la 3,5 ani de închisoare, cu suspendare, cu o perioadă de probă care a expirat la 30 decembrie, notează EFE, citată de AGERPRES.

Din cauza acestor dosare penale, Navalnîi a fost descalificat și nu l-a putut înfrunta pe Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie 2018, în care Putin a fost reales, conform agenției de presă spaniole.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câștig de cauză opozantului rus, decizând în 2017 că sentințele pronunțate împotriva lui și a fratelui său, Oleg, care a ajuns la închisoare, au fost „arbitrare”.

„Teoretic, ei îl pot reține imediat ce ajunge în Rusia, dar inițial doar pentru 48 de ore”, a spus Kobzev, adăugând că un tribunal urmează să examineze detalii ale dosarului acestuia la 29 ianuarie, când ar putea ordona transformarea pedepsei sale cu suspendare în una cu închisoare cu executare.

„Tribunalul ar putea să-şi schimbe întreaga condamnare cu suspendare în una cu executare și să-i dea trei ani și jumătate de închisoare”, a spus Kobzev.

Leonid Volkov, un aliat al opozantului rus, a declarat că Navalnîi va deveni cel mai important deținut politic din lume dacă va fi încarcerat, comparându-l cu Nelson Mandela și adăugând că Navalnîi ar putea să devină un simbol al rezistenței față de Kremlin.

Kremlinul, care nici nu-i pronunță numele, referindu-se la el doar cu „formula pacientul din Berlin”, a declarat că le revine organelor competente să decidă cum va fi el tratat.

Reiterăm că ieri, Aleksei Navalnîi a anunțat pe contul lui de Instagram că intenționează să revine în Rusia. Acesta spunea că deja și-a cumpărat un bilet pentru ziua de duminică, 17 ianuarie.

Amintim că Navalnîi a fost otrăvit în data de 20 august, când s-a simțit brusc rău în timpul unui zbor intern din Siberia către Moscova. Două zile mai târziu, el a fost transportat în Germania pentru tratament, fiind indus în comă.

Teste făcute în laboratoare separate din Germania, Franța și Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, iar liderii europeni au cerut o explicație din partea Kremlinului, care însă neagă orice implicare.

Autoritățile ruse au efectuat atunci o investigație preliminară, dar au spus că nu au găsit dovezi ale otrăvirii.

Ministerul de interne rus a declarat că Navalnîi suferă de pancreatită și din această cauză i s-a făcut rău la bordul avionului. Un alt motiv a fost anunțat că Navalnîi „Ar fi fost otrăvit în avionul care l-a transportat în Germania”.

Între timp, Navalnîi a aflat numele persoanelor care au participat la otrăvirea sa în orașul Tomsk. Potrivit politicianului, toți acești oameni sunt ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB). Mai mult de atât, acesta a publicat și un video în care vorbește cu unul dintre presupușii săi otrăvitori.

Kremlinul a spus în luna septembrie că Navalnîi poate veni oricând dorește în Rusia: „În ceea ce privește întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetățean rus, să o facă în orice moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse de presă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente