Un deputat PSRM a sesizat ANI și Procuratura în legătură cu averea secretarului general al Președinției, Andrei Spînu. Cum a reacționat funcționarul

Marcela Meglei
14/01/2021

Deputatul PSRM, Petru Burduja, anunță că a sesizat joi Autoritatea Națională de Integritate, dar și Procuratura Generală în legătură cu averea secretarului general al Aparatului președintelui, Andrei Spînu. Parlamentarul le-a cerut celor două instituții să verifice legalitatea tranzacției privind procurarea de către Spînu a terenului și a casei de locuit dobândite în anul 2018.

„„OAMENII BUNI” ai Maiei Sandu își ascund valoarea reală a caselor de milioane pe care le dețin. Probabil, le este rușine că au mințit poporul că ei sunt modești, dar au în realitate imobile de multe milioane de lei, care ridică multe întrebări despre integritatea lor. În ultimele două săptămâni, în atenția publicului a intrat declarația de avere și interese a secretarului general al Aparatului Președinției, Andrei Spînu. În mod special, faptul că acesta a indicat în document valoarea imobilului pe care-l deține, diminuând de circa cinci ori valoarea reală a acestuia. Cetățenii au văzut cum o casă și terenul intravilan procurate de Andrei Spînu cu 393.500 de euro (echivalentul actual a circa 8.000.000 de lei) au fost declarate cu o sumă sub 2 milioane de lei”, scrie Petru Burduja într-o postare pe Facebook.

Deputatul cere Procuraturii Generale și Agenției Naționale de Integritate să verifice legalitatea tranzacției privind procurarea de către Andrei Spînu a terenului declarat la valoare de 449.880 de lei și a casei de locuit declarate la valoare de 1.501.168 de lei dobândite în anul 2018, prin prisma legalității împrumutului contractat și achitării acestuia în rate, pentru casa de locuit și terenul aferent acesteia.

 

Într-o reacție pe Facebook, Andrei Spînu a subliniat că averea pe care o are a fost dobândită legal și se regăsește în declarațiile sale de avere și interese personale.

„Observ un interes sporit față de declarația mea de avere și interese din partea deputaților socialiști. Le comunic pe această cale că, spre deosebire de unii din ei, toată averea mea este dobândită legal și se regăsește în declarațiile mele de avere și interese. Accentuez că eu nu am declarat că aș fi acumulat venituri la nunți, cumătrii și zile de naștere, nu am declarat că am fost ajutat de părinți, nu am scris bunurile pe rude și alte persoane interpuse pentru a ascunde ceva.

Eu nu am obținut venituri din afaceri cu statul prin licitații trucate, scheme, contrabandă și alte ilegalități și tocmai din acest motiv am declarat onest totul și am averea la vedere. Toate lucrurile care au apărut în presă sunt preluate din declarația mea publică pe care am făcut-o la ANI. Suplimentar, toate veniturile mele sunt declarate și la FISC, venituri din care am achitat taxe în Republica Moldova și care, sper, sunt folosite pentru proiecte în interesul oamenilor. Nu am ce ascunde și voi fi bucuros să ofer instituțiilor sesizate informația necesară”, a punctat secretarul general al Aparatului președintelui.

Marcela Meglei
14/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii