‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMerele autohtone au fost exportate în 3 țări. Cum decurg livrările, care sunt prețurile

Merele autohtone au fost exportate în 3 țări. Cum decurg livrările, care sunt prețurile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Exportul merelor s-a activizat, iar în aceste zile o bună parte din exportatorii autohtoni au început pregătirea loturilor.

Potrivit datelor furnizate de Asociația Moldova Fruct, merele autohtone au fost exportate în 3 țări în luna decembrie 2020: Rusia, România, Uzbekistan. Per total, au fost exportate peste 10,5 mii de tone în acest sezon.

Exportatorii susțin că stocurile din Federația Rusă, principala piață de export pentru merele moldovenești, se epuizează. Astfel, aceștia speră să preia activitatea în timp cât mai scurt.

În medie, potrivit exportatorilor, prețul de comercializare a merelor, inclusiv TVA, variază de la 10 până la maximul de 14 lei per kilogram, în dependență de calitatea oferită și soi.

„Am început sortarea și pregătirea merelor pentru export. Nu aș spune că există probleme majore. Comenzile au fost plasate, iar prețurile sunt destul de bune. Acestea ajung a fi livrate pe piață cu 12-14 lei cu TVA, ambalaj. Pentru luna ianuarie, ținând cont de faptul că rubla rusească s-a devalorizat, iar puterea de cumpărare a scăzut, situația nu este rea. Căutăm și oportunități de export pe alte piețe, dar trebuie să înțelegem că sunt destul de multe țări care doresc să-și vândă produsele”, a explicat Vitalie Obrijanu, reprezentant FreshTime.

„Astăzi am început pregătirile pentru a exporta. Am mai realizat câteva exporturi în Federația Rusă. Prețurile variază, atingând maximul de 12 lei per kilogram, însă în mare parte sunt oferite prețuri de 10 lei. Comercializăm supermarketurilor și livrăm piețelor. Supermarketurile solicită calitate mai bună a soiurilor. În special, comercializăm soiuri cum ar fi Idared și Gala. Exportăm loturi cu mai multe soiuri de aproximativ 10 tone, acestea sunt mai solicitate”, a menționat Denis Vornices, întreprinderea AgroDeniDan.

FOTO: Denis Vornices

Amintim că, la începutul sezonului mai mulți producători au declarat că realizau exporturi de mere mult mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›