image
Sursa foto: AP

Premieră în istoria SUA: Trump va fi supus unei noi proceduri de punere sub acuzare

Donald Trump va fi supus unei noi proceduri de punere sub acuzare - a doua din mandatul său. Este o premieră absolută în istoria Statelor Unite, ca un președinte să treacă prin două astfel de proceduri într-un singur mandat. Deși este greu de crezut că va fi suficient timp să fie dusă la final, în cele șapte zile rămase.

Vicepreşedintele Statelor Unite Mike Pence a refuzat să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane pentru a-l înlocui pe preşedinte. A fost răspunsul său la ultimatumul dat de președinta Camerei Reprezentanților, care i-a cerut să-l declare pe Trump inapt să-și îndeplinească atribuțiile, scrie Digi24.

"Consider că un astfel de act nu este în interesul naţiunii noastre şi nici nu corespunde Constituţiei", i-a scris Mike Pence preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, chiar înainte de un vot în camera inferioară a Congresului asupra unei rezoluţii ce solicită utilizarea acestei pârghii inedite în istoria politică americană.

Răspunsul său negativ face sigură supunerea miercuri spre examinare de către aleşii democraţi din Camera Reprezentanţilor a actului prin care se intenţionează punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump pentru "incitare la insurgenţă" în timpul asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

Democrații merg mai departe. Vor lansa imediat procedura de destituire a liderului de la Casa Albă. Donald Trump va fi pus sub acuzare pentru a doua oară în mandatul său. Iar acuzația este cea mai gravă adusă vreodată unui președinte în funcție: incitare voită la insurecție.

Nu doar democrații, dar și mai mulți republicani din Congres s-au întors împotriva liderului lor și au anunțat direct sau au dat se înțeles că susțin destituirea acestuia.

În prima sa apariție publică după violenţele de săptămâna trecută, Donald Trump a făcut un apel la calm, dar nu și-a asumat nicio clipă responsabilitate pentru atacul asupra Congresului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: