(video) Conflictul militar dintre China și India: 10.000 de soldați chinezi se retrag de la granița indiană din cauza iernilor aspre din Himalaya

China a retras în jur de 10.000 de soldați de la granița disputată cu India în ultimele săptămâni. Zona de unde au fost retrași soldații este situată la aproximativ 80-100 km de Linia de Control Actual (ALC) din estul Ladakh, India. Totuși, nu există semne de reducere a desfășurării truopelor chineze în zonele de front din regiune, scrie South China Morning Post, India Today și Zee News.

Foto: www.scmp.com

„Retragerea a început în urmă cu mai mult de două săptămâni.Toate trupele au fost trase înapoi în vehicule militare, astfel încât partea indiană a putut să o vadă ”, a declarat o sursă apropiată armatei chineze pentru South China Morning Post, sub condiția anonimatului.

„Unii dintre cei 10.000 de soldați urmează să se întoarcă la altitudini mari după mai mult de un an de serviciu, care face parte din rotații programate.

Potrivit Zee News, decizia de a retrage trupele chineze din apropierea Liniei de Control ar fi din cauza iernii aspre din munții Himalaya.

„Comisia militară centrală este sigură acum că este imposibil ca ambele părți să lupte într-un timp extrem de rece în Himalaya”, a adăugat sursa anonimă pentru South China Morning Post.

Totuși, potrivit surselor citate, restragerea trupelor nu are niciun impact asupra desfășurării lor operaționale în niciuna dintre zonele de-a lungul ALC.

„S-au întors la cazarmele de acasă pentru odihnă, dar toți cei 10.000 de soldați s-ar putea întoarce pe linia frontului în decurs de o săptămână, cu trenul, vehicule militare sau chiar cu aeronavele”, a mai spus sursa pentru publicația chineză.

Partea indiană a menținut un număr egal de trupe în acest sector pentru a contracara orice altă dispută a armatei chineze în Ladakh.

„În prezent, aproape 50.000 de soldați din fiecare parte sunt desfășurați, cu stare de pregătire ridicată pentru luptă în diferite locații din regiunea muntoasă, înfruntând condiții severe de frig”, scrie Zee News.

Potrivit surselor Zee News India face pași similari și mută soldații săi spre regiuni de mare altitudine.

A opta și ultima rundă de discuții militare între armatele indiene și chineze au avut loc pe 6 noiembrie 2020. India a susținut de-a lungul timpului că responsabilitatea revine Chinei pentru a continua procesul de dezangajare și decalare în punctele de ciocnire din regiunea montană.

Tensiunile dintre India și China au escaladat în iunie 2020, după ce 20 de soldați indieni și un număr necunoscut de trupe chineze au fost uciși în luptă corp la corp în Valea Galwan din Ladakh. Aceasta a dus la o amplă desfășurare de trupe și armament greu de către ambele armate în punctele de confruntare.

În timp ce India a pierdut 20 de soldați în lupta acută corp la corp, pe 15 iunie, în Valea Galwan, China nu a dezvăluit încă numărul soldaților săi uciși și răniți în ciocnire, deși a recunoscut oficial că a suferit victime.

Soldații chinezi au folosit pietre, bețe cu cui, tije de fier și bastoane pentru a efectua atacuri brutale asupra soldaților indieni după ce au protestat împotriva ridicării unui post de supraveghere de către China în jurul punctului de patrulare 14 din Valea Galwan.


Pub