(video) O grădiniță din Taraclia va fi renovată integral, la insistența deputaților Partidului Șor

O grădiniță din orașul Taraclia, lăsată de izbeliște mai bine de opt ani, va fi renovată integral, datorită implicării deputaților Partidului „Șor”. Lucrările de reparație a instituției preșcolare vor costa bugetul de stat 5,6 milioane de lei. Reprezentanții primăriei orașului dau asigurări că grădinița modernizată își va redeschide ușile în toamna acestui an.

Foto: partidulsor.md

Grădinița nr.1 din Taraclia a fost lăsată în paragină din cauza neglijenței fostelor administrații ale localității. Acum opt ani, edificiul a fost renovat, iar după asta s-a decis ca acoperișul să fie înlocuit. La scurt timp după demontarea acestuia, a început să plouă torențial și toate investițiile s-au dus pe apa sâmbetei. De atunci, ușile clădirii au fost închise. Asta deși locurile în grădinițele din Taraclia sunt la mare căutare.

„Clădirea grădiniței nr.1 este relativ nouă și mai spațioasă decât altele. Dacă o vom redeschide, vor exista suficiente locuri pentru copii. În plus, vom putea transfera în noua clădire copiii de la grădinița din preajmă, veche de 63 de ani”, a menționat Veaceslav Lupov, primarul orașului Taraclia.

Grădinița situată în apropierea celei lăsate de izbeliște a fost deschisă în 1964. De atunci nu a fost renovată. Părinții sunt nevoiți să-i aducă pe copii la această instituție preșcolară, deși condițiile sunt improprii, pereții sunt fisurați, umezi și cu mucegai.

Grădiniță renovată / Sursa:partidulsor.md

„Problema ține de acoperiș și fațadă. Edificiul nu este destinat unei grădinițe și nici nu corespunde cu normele prevăzute în regulamentele sanitare. Desigur că vrem să ne mutăm într-o clădire nouă, modernă, care ne-ar permite să primim mai mulți copii, pentru care vor fi create cele mai bune condiții”, a menționat directorul interimar al grădiniței nr. 3, Natalia Mihailova.

Inițial, în proiectul bugetului de stat, nu erau prevăzuți bani pentru renovarea grădiniței din Taraclia. Deputatul PSRM, Chiril Tatarlî, care reprezintă circumscripția Taraclia în Parlament, a inclus în lista beneficiarilor de investiții capitale doar localitățile conduse de primarii socialiști.

Nedreptatea a fost corectată, după ce s-a implicat deputatul Partidului „Șor”, Vadim Fotescu. El a reușit să obțină finanțare pentru grădinița din Taraclia, de aproape 5,6 milioane de lei. În același timp, secretarul fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor”, Marina Tauber, a atras 400 de mii de lei pentru reparația drumurilor din satul Cairaclia, din raionul Taraclia.

„Pentru mine a fost cam ciudată această situație. Indiferent din ce partid face parte, dar el (n. r. Chiril Tatarlî) este deputat din partea raionului Taraclia și trebuie să manifeste grijă față de fiecare localitate. Slavă Domnului că sunt deputați pentru care interesele oamenilor au prioritate și nu cele ale partidului”, a subliniat primarul Veaceslav Lupov.

Lupov a mai adăugat că devizul de cheltuieli a fost elaborat, iar lucrările de renovare integrală a grădiniței vor începe în curând. Cât despre instituția preșcolară nr. 3, situată în vecinătatea grădiniței și care este momentan nefuncțională, autoritățile locale intenționează să o transforme în muzeu.

Grădiniță / Sursa:partidulsor.md
Grădiniță / Sursa:partidulsor.md
Grădiniță / Sursa:partidulsor.md


Pub