(video) Maia Sandu, despre hidrocentralele de pe Nistru: Evaluarea de mediu trebuie sa fie făcută de UE. Același lucru îl voi transmite la Bruxelles

Președinta țării, Maia Sandu, a declarat că în cadrul vizitei la Kiev a reiterat poziția Republicii Moldova față de construcția hidrocentralelor pe Nistru de către partea ucraineană, precizând că susține ca UE să realizeze o evaluare de mediu pe acest subiect întrucât apa râului Nistru este indispensabilă locuitorilor din R. Moldova. Mai mult, șefa statului aspus că această poziție o va reitera și la Bruxelles.

Foto: UNIMEDIA

„Aceste discuții se fac în grupuri de lucru. Am reiterat poziția că evaluarea de mediu să o facă UE. Un alt grup de lucru este pe delimitarea frontierelor”, a declarat Maia Sandu.

În cadrul conferinței de presă Maia Sandu a făcut o totalizare vizitei sale la Kiev.

„În Ucraina am avut trei întrevederi importante, cu președintele ucrainean, cu prim ministru și cu președintele Rdei Supreme. Ne dorim să fim mai mult decât vecini, suntem prieteni care vor să acționeze pe baza unui plan strategic. La Kiev am discutat pe direcții importante, precum integrarea europeană și securitatea”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a amintim de semnarea a două documente - declarația comună și memorandumul privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al R. Moldova și Ucraina.

Un pas important în aprofundarea relațiilor noastre este instituirea Consiliul Președinților RM și Ucrainei. La fel, pe agenda bilaterală a avut subiectul liberalizării de mărfuri, așa încât transportatorii să nu aibă nevoie de permise speciale”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că ieri, președința țării s-a aflat într-o vizită la Kiev. Maia Sandu s-a întâlnit cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski. Președinții au făcut declarații de presă după întrevederea în format tete-a-tete.

De asemenea, președinta Maia Sandu a mai avut o întrevedere cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmytro Razumkov, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea bilaterală pe dimensiunea parlamentară, dar și cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmigal, în cadrul căreia au discutat „despre modalități de relansare a relațiilor bilaterale”.


Pub