Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Instanța din Suedia a condamnat…

Instanța din Suedia a condamnat doi ruși la 8 și 10 ani de închisoare pentru tentativa de omor a bloggerului cecen Tumso Abdurakhmanov

Judecătoria sectorului Gävle (Suedia de Est) i-a găsit vinovați pe doi ruși de tentativă de asasinare a bloggerului Tumso Abdurahmanov, care a criticat guvernul Republicii Cecene, transmite Novaya Gazeta. Acest lucru este menționat într-un comunicat de presă al instanței.

Bărbatul, al cărui nume nu este dezvăluit, a primit 10 ani de închisoare pentru tentativă de asasinare a lui Abdurahmanov, iar femeia – opt ani de închisoare pentru complicitate la tentativa de asasinat.

Bloggerul a declarat pentru BBC că a fost atacat de un cetățean rus, Ruslan Mamaev, în vârstă de 30 de ani. Asociația Vayfond a publicat o fotografie de pe o pagină din rețelele sociale ale unui bărbat cu același nume și data nașterii, ca și în cererea suedeză de arestare.

În profilul acestuia se spunea că locuiește la Moscova.

Atacatorii vor fi deportați, fără dreptul de a se întoarce în Suedia după ispășirea pedepsei. Instanța i-a obligat, de asemenea, să plătească 140 de mii de coroane suedeze (aproximativ 17 mii de dolari) drept despăgubire victimei și cheltuieli de judecată.

Instanța a recunoscut că acțiunile infractorilor au fost planificate din timp – au urmărit bloggerul și au extras informații despre locul lui de reședință.

La 26 februarie 2020, un necunoscut s-a strecurat în apartamentul lui Abdurahmanov din Suedia și l-a lovit de mai multe ori cu un ciocan în timp ce bloggerul dormea. Și asta deși Abdurahmanov niciodată nu a dezvăluit date despre locația sa. Tumso a dezarmat atacatorul și a chemat poliția.

Potrivit bloggerului, în timpul altercației, infractorul a strigat: „Mama mea este la ei”.

Abdurakhmanov a menționat, de asemenea, că atacul asupra sa a avut loc de ziua președintelui parlamentului cecen, Magomed Daudov, care în 2019, în instagramul său, conform unor variante ale traducerii, i-a declarat bloggerului „răzbunare” pentru că l-a numit pe primul președinte al Ceceniei, Akhmat Kadyrov, un trădător al poporului cecen.

Abdurakhmanov a lucrat în conducerea FSUE Electrosvyaz din Cecenia, dar a părăsit republica în 2015 după o detenție ilegală și un conflict cu Islam Kadyrov, o rudă a lui Ramzan Kadyrov. În emigrație a creat un blog pe YouTube, care a devenit cel mai popular în Cecenia (aproape 320.000 de abonați). Pe YouTube Tumso a discutat în direct cu oficiali din Cecenia și rude ale foștilor președinți ai Republicii Cecene Ichkeria, Dzhokhar Dudayev și Aslan Maskhadov.