13:23:00 29.03.2024
Stiri

Autorităţile au aprobat PLANUL naţional de imunizare anti-COVID-19. Vaccinul va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit

Actualitate 13.01.2021 17:20 Vizualizări2220 Autor: Ziarul National
Autorităţile au aprobat PLANUL naţional de imunizare anti-COVID-19. Vaccinul va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit


Comisia națională extraordinară de sănătate publică a aprobat astăzi Planul național de imunizare anti-COVID-19 pentru a putea reduce infectarea, dar și mortalitatea provocată de infecția cu noul coronavirus.

Documentul stabilește componentele-cheie ale unei strategii naționale de vaccinare anti-COVID-19 și descrie procesul general de organizare a vaccinării populației conform standardelor internaționale și naționale. Strategia a fost elaborată de către specialiștii din domeniul sănătății publice cu suportul și recomandările din partea OMS, Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și UNICEF.

Implementarea Planului va asigura administrarea sigură și eficientă a unui vaccin anti-COVID-19 persoanelor din R. Moldova pentru care este indicat și doresc să îl primească.

Astfel, în perioada 26 februarie 2020 – 7 ianuarie 2021 au fost efectuate în total 571 141 de teste de laborator pentru identificarea virusului SARS-COV-2. Cea mai afectată grupă de vârstă din totalul de cazuri este cea de 60-69 de ani, reprezentând 20,6%.

Conform recomandărilor internaționale, accesul la vaccinare va fi prioritizat pentru grupurile de populație cu risc sporit:

-În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.

-Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități, angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar.

-În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

Autoritățile naționale vor asigura ca toate vaccinurile care vor fi importate în R. Moldova să fie aprobate și să ofere cea mai înaltă siguranță și eficacitate. La prima etapă, R. Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală. Concomitent, R. Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și a altor state.

Vaccinul anti-COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit. Guvernul R. Moldova finanțează integral procurarea vaccinurilor și consumabilelor precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizare.

Menționăm că Planul național de imunizare anti COVID-19 sunt prevăzute o serie de măsuri ce țin de transportarea și stocarea vaccinului, instituțiile responsabile, managementul și instruirea resurselor umane, dar și aspecte privind sistemul de monitorizare a imunizărilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md