Linkuri accesibilitate

„Impeachment”: Trump pe punctul de a fi pus din nou sub acuzare


Garda Națională păzește clădirea Congresului american unde va începe procedura de impeachment împotriva președintelui Donald Trump, 12 ianuarie 2021
Garda Națională păzește clădirea Congresului american unde va începe procedura de impeachment împotriva președintelui Donald Trump, 12 ianuarie 2021

După ce pe 6 ianuarie, o mulțime furioasă de suporteri ai președintelui Trump a luat cu asalt  Congresul american, lăsând în urmă morți, răniți și o clădire devastată, democrații din Camera Reprezentanților au demarat punerea sub acuzare a președintelui.

Spre deosebire de anul trecut, când a mai fost acuzat și achitat de Senat, de această dată împotriva lui Trump s-a formulat un singur cap de acuzare: incitare la violență.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Dacă majoritatea democrată din Camera Reprezentantilor voteaza în favoarea punerii sub acuzare („impeachment”), ceea ce e este probabil, Donald Trump devine primul presedinte din istoria americana sancționat în felul acesta de forul legislativ de două ori. Dupa cum se stie, la sfirsitul lui 2019, Trump a fost pus sub acuzare pentru tentativa de a obține informații care să-l favorizeze politic, în schimbul acordării de ajutoare pentru Ucraina.

Atunci, votul din Camera Reprezentanților a fost pe baze strict partizane, iar Senatul dominat de republicani l-a achitat pe președinte, singurul republican care a votat pentru „impeachment” fiind Mitt Romney. Acum situația este diferită. Dată fiind gravitatea situației și timpul scurt rămas pentru Trump la Casa Alba, Camera va derula procedurile în regim de urgență și după toate probabilitățile, președintele va fi pus din nou sub acuzare.

Nu este deloc clar ce se va întâmpla ulterior. Actualul Senat nu va mai avea timp să desfățoare procesul înainte de încheierea mandatului lui Trump.

Deputați și senatori democrați și unii republicani susțin că actele comise de susținătorii lui Trump împotriva unei instituții fundamentale a democrației americane nu pot fi lăsate nepedepsite și consideră că retorica președintelui a jucat un rol important.

Acuzația este că Donald Trump ar fi incitat la violență împotriva statului american, prin alegațiile sale nefondate că alegerea lui Biden ar fi fost ilegitimă, prin presiunile făcute asupra unor autorități locale să schimbe rezultatul votului din noiembrie (faimosul „am nevoie să-mi găsești numai 11.780 de voturi” din discuția cu secretarul de stat din Georia) și prin împiedicare unei tranziții pașnice a puterii.

Președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi a spus că dacă vice-președintele Mike Pence nu demarează procesul de demitere a președintelui sau dacă acesta nu demisionează, atunci Donald Trump va fi pus sub acuzare, în vederea demiterii, în Congres. Ceea ce ar urma în Senat este un proces care ia timp de pregătit și derulat. Unele voci spun că democrații ar trebui să aștepte 100 de zile pentru a-i oferi lui Joe Biden ocazia de a-și începe activitatea și confirma miniștrii, în timp optim.

Alții cred însă că orice amânare ar fi contraproductivă. Când se va vota în Senat, Trump nu va mai fi președinte și deci problema demiterii nu se mai pune. Dacă însă este găsit vinovat, ar putea urma un alt vot, care să-i interzică să mai candideze vreodată la vreo funcție publică. Democrații cred că această perspectivă ar putea surâde și unor republicani, dată fiind toxicitatea lui Trump în partid. Pe de alta parte, republicanii din Congres știu că este posibil ca un vot împotriva președintelui să-i coste o eventuală realegere în funcție, pentru că susținătorii lui Trump un-i vor ierta.

XS
SM
MD
LG