Curtea Constituțională a hotărât că victimele represiunilor politice se consideră și copiii care s-au născut în locurile de represiune

media_161044736333387000
Foto: realitatea.md

Curtea Constituțională s-a pronunțat cu privire la o sesizare formulată de deputatul Octavian Țîcu, care a contestat o dispoziție a unei legi care stipula că: „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune”.

Curtea a reținut că tratamentul diferențiat al unor persoane născute în locurile de represiune sau în drum spre ele admis de norma contestată este lipsit de un scop legitim și nu are o justificare obiectivă și rezonabilă.   Această prevedere îi lipsește în mod nejustificat pe cetățenii Republicii Moldova născuți în locurile de represiune și în drum spre ele de către o femeie necăsătorită represată sau dintr-o căsătorie încheiată în timpul represiunii de dreptul la protecția socială acordat de Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice.

Soluția Curții a fost următoarea. Ea a declarat neconstituțional textul „copiii persoanelor supuse represiunilor care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune” din articolul 1 al Legii nr. 296 din 23 noiembrie 1994 pentru interpretarea unor prevederi ale Legii privind reabilitatea victimelor represiunilor politice.

De asemenea, Curtea a reținut că, în sensul hotărârii sale, victime ale represiunilor politice se consideră și copiii care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, dacă măcar unul din părinți este victimă a represiunilor politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente