‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAtenție, apicultori: Este necesară monitorizarea cantității de hrană. Pot fi înregistrate pierderi

Atenție, apicultori: Este necesară monitorizarea cantității de hrană. Pot fi înregistrate pierderi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pierderile de albine în timpul iernii, provocate de devierile de temperatură înregistrate, ar putea afecta potențialul acestora pentru anul viitor. Unele familii de albine s-au dezorientat, iar cuibul a migrat. Astfel, temperaturile reduse înregistrate în continuare pot produce pierderi importante de albine, susțin experții din sector.

Potrivit Asociației Apicultorilor ANARM, mai mulți apicultori din diferite regiuni ale țării au informat despre pierderi de albine. Pentru a le evita, specialiștii recomandă monitorizarea stupilor și intervenirea cu hrană la necesitate.

„Albinele consumă hrana până ajung la podișor, începând din partea inferioară a fagurilor și se ridică în sus. Dacă se finalizează hrana, cuibul se deplasează în dreapta sau stânga. Dacă apicultorii vor depista că nu mai este hrană, trebuie schimbați unul sau doi faguri cu miere și plasați în apropierea albinelor.

Spre exemplu, dacă familia de albine s-a mișcat în partea dreaptă, iar rezerva de hrană este limitată, se ia din partea stângă un fagure sau doi și se pune în partea dreaptă, ca albinele, mișcându-se, să găsească hrana. Pentru a evita pierderile de albine produse din cauza insuficienței de hrană, verificarea rapidă a stupului se realizează atunci când temperaturile pe parcursul zilei ajung la +10-12°C. După zborul de curățire acestea pot fi hrănite cu turte”, a menționat pentru Agrobiznes Nicolae Eremia, doctor habilitat în agricultură.

De aceeași părere este și Ion Maxim, președintele Asociației ANARM.

„Există pericolul, ca de la migrarea cuibului, mierea să rămână sub acesta, astfel să nu fie disponibilă albinelor. În plus, același lucru se întâmplă la apariția puietului tânăr, când albinele sunt orientate să-l protejeze și se depărtează de sursa de hrană. Astfel, poate apărea pericolul ca albinele să piară. De aceea, este necesar de realizat verificarea cuibului, la necesitate albinele trebuie hrănite. Turtele proteice nu sunt recomandate, doar turte din miere cu zahăr pudră sau miere cristalizată”, susține Ion Maxim.

Amintim că, la finele sezonului mai mulți apicultori au declarat că au avut pierderi de familii de albine în urma unui an dificil.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›